понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Шафранът – новият икономически двигател на Афганистан

Шафранът – новият икономически двигател на Афганистан

Когато медиите споменават Афганистан, най-често говорят за военни действия или терористични атаки. Въпреки че талибаните не управляват страната от 15 години, тя все още не може да се отърси от разразилите се конфликти. Икономиката на Афганистан е в изключително тежко състояние, ала все пак има лъч надежда и той​ ​идва​ ​с​ ​цвете​ ​-​ ​с​ ​минзухар.

Въпреки закостенялото разбиране, останало от времето на талибаните – че жените не трябва да работят, афганистанките вече имат възможност да помогнат на семействата си – като се занимават с производството на шафран – новият икономически двигател на страната.

В последните години афганистанските фермери се обръщат към производството на шафран като заместител на популярния в страната опиумен мак. Засега, обаче, това все още не оказва голямо влияние на търговията с опиум. Афганистан е на едно от първите места в света по търговията с хероин, който осигурява на сивата икономика 3 млрд. долара годишно.

Хероинът се прави от опиумен мак и мнозина не искат да се откажат от отглеждането му. Въпреки това в последните години производството на шафран нараства значително. Афганистан обаче има сериозен съперник в тази област – Иран, който осигурява около 90 на сто от търсенето на подправката в световен план.

Афганистанският шафран обаче вече е успял​ ​да​ ​се​ ​прочуе и се изнася за Франция, Швеция, Германия, Съединените щати, Китай, Турция, Индия и Обединените Арабски емирства.

Как се добива той и какво е значението му за жените и икономиката – вижте в репортажа:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …