четвъртък , 22 март 2018
Начало / Жива връзка / Северна Дакота се обедини срещу идеята за строителство върху свещена земя

Северна Дакота се обедини срещу идеята за строителство върху свещена земя

Ще ви разкажем една история, която показва как хората се обединяват срещу идеята за строителство върху свещена земя. Спокойният щат Северна Дакота стана сцена на протести и демонстрации срещу строежа на петролопровод.

Съоръжението на стойност 4 милиарда долара обаче трябва да мине през свещени за индианците от района земи – резервата „Стендинг рок“ и езерото Оахи.

Освен коренните жители на Америка в протеста се включиха и военни, както и природозащитници. И макар да изглежда, че протестиращите постигнаха временна победа, бъдещето на строежа все още не е напълно ясно. Хиляди протестиращи в Северна Дакота отпразнуваха решението на федералния съд, който отсъди срещу проект за тръбопровод минаващ през щата.

Протестиращите обаче останаха разочаровани с новия избран президент Доналд Тръмп, след като разбраха, че е казал, че подкрепя проекта и би го прегледал след като влезе в Белия дом. организаторите на протеста се надяваха, че ще могат да разговарят с него за проекта.
За сега обаче протестиращите постигнаха целта си.

Военният корпус на инженери обяви, че ще анализира алтернативните маршрути за тръбопровода, но най-вероятно всеки друг ще включва преминаването през река Мисури.

Северна Дакота не е щат, който често да попада в новините в САЩ. Мястото е доста спокойно, обитавано е от наследници на индианците и подобни неща не са често срещано явление. Каузата да бъде спасен резервата стана изключително популярна сред хората там и както виждате случаят стана популярен в цял свят.

Коренните жители на Америка са изключително ревниви към паметта си. Тъй като тяхното население е обособено в щати, които не са гъсто население като Северна Дакота, хората са по скоро склонни с каузата им. Освен това в последните години доверието към големите бизнес компании и гиганти в сферата на енергетиката и строителството беше сведено до минимум.

Сега на ход е президентът Доналд Тръмп, който с встъпването си в Белия дом през януари може да прецени дали да настоява строежа да мине през свещените земи или точно обратното – той да бъде пренасочен. От администрацията на бъдещия президент, който е пръв защитник на американската икономика обаче вече обявиха, че Тръмп подкрепя проекта.

Ще видим дали протестите ще продължат. Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …