петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Сесилия Викстрьом: Защо Европарламентът ще съди Еврокомисията

Сесилия Викстрьом: Защо Европарламентът ще съди Еврокомисията

Европейският парламент се готви да даде под съд Европейската комисия за отказа ѝ да изпълни задължението си да предложи въвеждането на визи за американски граждани в отговор на визите, които Вашингтон изисква от гражданите на 5 европейски държави – България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия.

Кореспондентът ни в белгийската столица Йовка Димитрова разговаря с евродепутата от Швеция Сесилия Викстрьом, която е един от най-активните поддръжници за безпрецедентния казус – една европейска институция да съди друга.

„Не искаме да живеем в бъдеще, в което гражданите са разделени на отбор А и отбор Б. Всички сме европейци и трябва да бъдем третирани еднакво. Ето защо позицията на Парламента е ясна – искаме реципрочни визови отношения със Съединените щати, вкл. за гражданите на тези държави, които сега не са включени. Затова, заедно с отговарящия по този въпрос г-н Диас де Мера, се опитвам да убеждавам, да оказвам натиск, да очаровам и да заплашвам Комисията – че ако не издаде делегиран акт, парламентът ще я изправи пред съда. Защото ако Комисията не успее да изпълни задължението си, това е в нарушение с договора за фукнциониране на ЕС“, обясни Сесилия Викстрьом, която е част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Тя бе категорична, че от ЕП се надяват да не се стига дотам, защото това би бил много лош сигнал, че Европа не може да функционира добре.

„Това, което се промени е, че сме изправени пред непредвидима ситуация и не знаем какво ще се случи накрая. Но позицията на парламента по визите със Съединените щати остава напълно ясна – искаме това, което от самото начало не се е променило, и сега Комисията трябва да го изпълни“, допълни Викстрьом.

„Понякога ми се струва забавно, че заемаме гледната точка на победени. Ние сме на много по-голям континент, по-богати от Съединените щати. Защо трябва да гледаме на тях като на „Големия брат“ от Запада, когато ние сме най-голямата икономика в света. Те трябва да бъдат много доволни да имат възможността да търгуват и преговарят с нас. Нашият брутен вътрешен продукт е много по-голям от техния“, подчерта Сесилия Викстрьом.

Тя бе категорична, че Европа не трябва да бъде разделяна и европейските граждани трябва да бъдат третирани по еднакъв начин.

„Но проблемът не е в нас или в Комисията, или в съдебното дело. Проблемът е в непредвидимия новоизбран президент на Съединените щати и неговите отношения с държавите по света. Дали той ще преследва и изпълни своите обещания, дадени по време на кампанията, че ще разтрогне всички международни споразумения и т.н. Той може да разгледа и въпроса с визите, но това е тяхна работа, не наша. Нашата позиция трябва да остане ясна и твърда“, изтъкна още евродепутатът.
Викстрьом е убедена, че парламентът би спечелил делото, защото действията на Еврокомисията са в разрез със закона.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …