неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Сергей Игнатов: Намираме се пред прага на решителни промени

Сергей Игнатов: Намираме се пред прага на решителни промени

Историкът, египтолог и бивш министър на образованието Сергей Игнатов гостува в студиото на еМисия България и коментира случващото се в южната ни съседка Турция и анализира международните отношения.

„Има общочовешки ценности, които са разбираеми, но труднопостижими – любовта към Бога и любовта към ближния. Собственото его е най-големия враг и е причина за всички страдания, които срещаме около себе си. Не бива ние, хората, да съдим кой е добър и кой лош. Това са неща, които са идеал, но в нашето ежедневие много трудно се сблъскваме с такъв тип мислене“, смята Сергей Игнатов.

„Събитията в Турция са зловещи. Всеки изминал ден ни сервира нещо все по-зловещо и забравяме какво е станало миналия ден. Париж и Брюксел са като далечно минало. Тенденцията е да се засилва този натиск и ние сякаш свикваме с всичко това“, добави Игнатов.

„Те са наши съседи и се нанася удар по светския характер на държавата“, коментира Игнатов за атентата в Турция. По думите му, страната в момента се намира в много тежко положение и каза, че освен Ислямска държава и ПКК има много точки на напрежение, които дори не изплуват на повърхността, но очевидно се води и борба срещу светския характер на държавата“, подчерта историкът.

„Виждаме, че светът се преформатира. На шахматната дъска се готвят да се разиграят нови партии“, смята Игнатов и добави, че историята е учителка, но ние не се учим от нея.
„Не можем да преодолеем егото си. Човечеството постигна неща, граничещи с научната фантастика, но и постигаме някои от целите си по примитивен начин“, добави Игнатов.

Намираме се пред прага на решителни промени, убеден е историкът. Според него предстои ново „предоговаряне“ на света. Той смята, че зад нашите неуспехи стои това, че българинът не може да уважи професионализма на другите. „Не бива да живеем с апокалиптична представа“, каза още египтологът.

Той прогнозира и че ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила и много сложна коалиция на предстоящите избори. „Тепърва ще видим как стои като политик Румен Радев. Мисля, че той е човек, който умее да управлява себе си, което е голям плюс“, добави още Игнатов.

Чуйте целия анализ на историка Сергей Игнатов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …