петък , 20 юли 2018
Начало / Хайд Парк / Седмицата „Под лупа“ – анализ на юриста Емил Георгиев и журналистите Калин Първанов и Капка Тодорова

Седмицата „Под лупа“ – анализ на юриста Емил Георгиев и журналистите Калин Първанов и Капка Тодорова

Седмицата започна вяло, но завърши с тонове обвинения и тонове суджук. Обвинителният акт по делото КТБ е 15 000 страници и в нито една не се споменава името на Делян Пеевски. Темите за делото КТБ и аферата „Суджук-гейт“ коментираха в студиото на „Хайд парк“ юристът Емил Георгиев и журналистите Калин Първанов и Капка Тодорова, която се включи в ефира по скайп от Германия.

„Желанието на съдиите е всичко, което достига до тях, е да бъде максимално кратко. До момента прокуратурата пусна само стотина страници към обществото. Има едно правило в правото – ако искаш да скриеш нещо го скрий в тонове хартия, мисля, че и този случай е такъв. Ще дам пример с Топлофикация и Вальо Топлото“, каза Емил Георгиев.

Според Калин Първанов делото ще продължи над 5 години.

„В хода на процеса, в резултат на доказателства, може да се привика и Пеевски, но само ако някой се осмели да свидетелства срещу него“, коментира Калин Първанов.

„Четох какво е казал прокурора Гешев, неговите думи могат да влязат в хумористично предаване. С тези изказвания, че делото е толкова сложно, колкото летене до луната с дизелов двигател и присаждане на глава“, допълни Емил Георгиев.

Журналистът Капка Тодорова коментира, че е важно не как е формулиран обвинителния акт, а кой ръководи делото, тя даде пример със знаково дело в Германия.

„Тук в Германия приключи едно болезнено дело срещу крайно десните юристи, което продължи 5 години, 300 свидетели и не знам колко стаи хартия, прокурорът ще чете обвинението 120 часа. Ако едно дело е много обемно и има много свидетели не е проблем, а дали е в правилните ръце. В момента КТБ и аферата със суджуците онагледява какво не работи в държавата“, посочи Георгиева.

„Сякаш свършиха локумите да разтягаме и започнахме суджуци. Такива неща не се случват само в Добрич, а в цяла България. Става ли сме свидетели многократно как партийни активисти събират „дарения“ за някоя партия. Безнадежността мотивира хората да дават рушвети, защото това им е единственият начин да имат бизнес“, заяви Емил Георгиев.

В студиото бяха обсъдени още темите за тавана на кешови плащания, финансирането на магистратите, повишаването на таксите за обжалване в съда, клас „прослужено време“ и други знакови за седмицата събития. Вижте целия разговор във видеото.

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …