понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Новини / Седмица след бягството на двамата затворници, все още не е установено как са се сдобили с оръжие. Бойко Борисов и Денис Звиздич обмислят създаването на регионална авиокомпания и още в късната емисия новини на 13 април

Седмица след бягството на двамата затворници, все още не е установено как са се сдобили с оръжие. Бойко Борисов и Денис Звиздич обмислят създаването на регионална авиокомпания и още в късната емисия новини на 13 април

Шестима души загинаха, а повече от 20 бяха ранени при катастрофата с автобус на автомагистрала „Тракия“ в района на Вакарел. Автобусът на фирма „Юнион Ивкони“ се е движил към столицата от Бургас, когато се е преобърнал. На 27-ия километър автобусът е засечен от лек автомобил. При изпреварване колата удря странично автобуса. По разпореждане на транспортния министър Ивайло Московски веднага е направена проверка на фирмата превозвач, от която става ясно, че документите за превоз са изрядни. Автобусът е нов с първа регистрация от 2017-та година, технически изправен. Катастрофата блокира движението по магистралата и в двете посоки през целия ден. Това доведе до образуване на километрични задръствания.

14 от служителите в Централния софийски затвор ще бъдат наказани. Това стана ясно от доклада след проверката, която беше направена заради двамата избягали затворници. Тя все още не е установила как точно е било внесено оръжието, с което са разполагали бегълците Владимир Пелов и Радослав Колев. Проверяват се всички възможни версии, както и дали оръжието не е било внесено в хляб. Според доклада, двамата затворници са наблюдавали пропуските на охраната в затвора и така са се сдобили с оръжие. Установени са пропуски на служителите при извършването на обиски и претърсването на багаж. Засега е ясно, че двамата бегълци са излезли от спалното помещение час преди бягството. В този момент оръжието е било скрито у тях.

Премиерът Бойко Борисов и председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич обсъдиха днес създаването на регионална авиокомпания, която да свързва столиците на балканските държави. Това стана ясно след срещата им в Министерския съвет. Звиздич е на официално посещение у нас от вчера по покана на министър-председателя на България – Бойко Борисов. Двамата обсъдиха перспективата на страните от Балканите за присъединяване към Европейския съюз, както и стабилността в региона.

След малко повече от месец Комисията за енергийно и водно регулиране ще се произнесе дали ще отнеме лиценза на ЧЕЗ. Това каза председателят на Комисията Иван Иванов. Той потвърди, че проверката на документацията, свързана с процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, вече е приключила. Очаква се работната група да изготви доклад. Процедурата изисква, след като се изготви доклада, той да бъде предоставен на членовете на КЕВР и те да излязат с решение.

Турски прокурори са издали заповеди за арест на 70 военни заради предполагаеми връзки с живеещия в изгнание в Съединените Щати мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен. Властите са предприели едновременни операции в 34 окръга в страната. Разследването се води от прокурори в централния окръг Коня. Разследването е било предприето на базата на показания на войници, които са били задържани преди известно време заради връзки с проповедника Гюлен. Според турските власти организацията стои зад опита за преврат в страната през юли 2016-та година.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …