понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Сборник съхранява паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна

Сборник съхранява паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна

С проекта „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“ се стремим да съхраним паметта на поколенията и да популяризираме наследството им сред младите хора, разказа Цвета Ненова в предаването еМисия България на Би Ай Ти.

„В продължение на 1 година направихме теренно изследване на общностите в Русе, Шумен и Варна, проведохме серия видео интервюта, направихме и мобилна изложба, както и сборника с устни истории – „Страдание и спасение“, допълни тя.

„Виждаме „линията на модерността“ – Русе, Шумен и Варна се намират на първата жп линия у нас, която променя ежедневието и празниците на хората в тези градове. Още през XIX век тя дава шанс хората да живеят по-добре от другите части на Османската империя. Виждаме съдбата на общностите в градовете“, разказа проф. Николай Ненов.

В сборника намират място мното интересни и вълнуващи истории.

„Хората ни допуснаха до най-интимното си – дома и историите си. Уви, устните истории изчезват със своите носители“, посочи Ненова.

„Проектът дава перфектен пример как отделните части от една общност – българи и евреи, живеят добре и имат нужда едни от други, пример е за толерантност“, подчерта тя.

„В градовете виждаме как хората се допълват и проявленията на тази взаимност се случва в тежки времена – във време на война. Няма причина и днес да не сме такива“, каза проф. Ненов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …