неделя , 21 октомври 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Сблъсък на аргументи за санирането в Благоевград: Кметът Атанас Камбитов срещу журналистката Мариета Димитрова

Сблъсък на аргументи за санирането в Благоевград: Кметът Атанас Камбитов срещу журналистката Мариета Димитрова

Миналата седмица в рубриката „Срещу течението“ в „Просто Диков“ с разследващата журналистка от благоевград Мариета Димитрова коментирахме състоянието на санирането в града, който е рекордьор в тази сфера и в усвояването на средства.

Часове по-късно скеле на току-що саниран висок блок в града рухна, като за щастие няма жертви и пострадали. В четвъртък пък община Благоевград Атанас Камбитов пусна опровержение на твърденията на Димитрова за редица нарушения, макар и облечени в законосъобразност, и недомислици.

Тази седмица Сашо Диков продължава разговора с Мариета Димитрова, която на свой ред опровергава написаното от кмета на Благоевград. Тя се срещна и със самия него, като можете да видите част от интервюто във второто видео.

Журналистката обясни, че програмата е направена така, че всичко е законосъобразно, но много умело се използват вратички в Закона за обществните поръчки. Тя посочи също, че средната й цена от 203 лв. кв./м е по справката на МРРБ и потвърдена от зам.-кмета Янко Янков при срещата им. Не знам на каква база е средната цена, която сега кметът е дал, добави Димитрова.

Журналистката каза също, че е направила и собствено разследване на инцидента с блока, в което е открила, че при различните сгради се използва стиропор с различна дебелина и съответно цена.

Димитрова разказа още, че данни от нейното разследване са били цитирани от депутат от Благоевград в парламента – Николай Бошкилов, като на нейния упрек, че той не е цитирал източника, той е отвърнал да не го „дърпа за опашката“, както и че това не неин труд.

Голяма част от средставата, заделени за саниране, могат да бъдат усвоени по неправилен начин, заключи Мариета Димитрова.

Вижте и другите обяснения на разследващата журналистка Мариета Димитрова, както и интервюто, което самата тя направи с кмета на Благоевград и неговите аргументи, вкл. последващия коментар на Димитрова за дебата им в „Просто Диков“.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …