вторник , 12 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Създателката на легендарния хор „Кукузел“ Таня Доганова-Христова за магията на музиката

Създателката на легендарния хор „Кукузел“ Таня Доганова-Христова за магията на музиката

Създателката на легендарния хор „Кукузел“ Таня Доганова-Христова сподели усещането си за хоровата музика, магията на звуците и разказа за хоровата традиция в България.
„Музиката завладява и без думи. Понякога не е необходимо почти нищо освен музика. Всеки път усещам силата на това, което е нашата земя и всички, които са загинали за нея. Нашите съкровища показват, че ние сме от тук и това е нашата земя“, каза Таня Доганова-Христова в предаването еМисия България.

„Магията на хоровата музика е преди всичко един с друг да се обичаме, да се слушаме, да внимаваме и в този, който ръководи. Бях запленена от няколко диригента – Добри Христов, Бончо Бочев и Асен Найденов“, сподели създателката на „Кукузел“. Тя призна, че в началото хор „Кукузел“ е бил експеримент, който се родил заради нейното настояване такъв тип музика да се пее пред по-широка публика.

„Много съм стъписана от това, че ние сме имали 4000 хора преди 1989 година, а сега имаме около 300. Това е пълна трагедия, защото имаме бляскави произведения и още по-бляскаво изкуство“, обясни тя. Според нея нишката се къса в момента, в който няма достатъчно финанси, а те до известна степен идват от чужбина.

„Финансите идват от тези, които искат да променят нашето самосъзнание на българи. Имаме много голяма гордост, когато знаем какво правим. Хоровото пеене и музициране е подаване на една ръка към едно сърце. Ако не го разберем, ще загубим българската си хорова музика и чужди хорове ще я пеят“, добави Таня Доганова-Христова.
Вижте целия разговор с нея в следващото видео:

Вижте също

Отива ли си и поредният здравен министър след гафа с мораториума върху новите лекарства или корпоративни интереси стоят зад протестите?

Само месец след като оглави здравното министерство, Кирил Ананиев беше изненадан с първи искания за …