неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / Културно / Съвременната испанска литература завладя София

Съвременната испанска литература завладя София

Софийският международен литературен фестивал доведе в България някои от най-известните съвременни писатели на Испания.

Хосе Карлос Сомоса е един от най-големите съвременни испански писатели. Лекар по образование, специализирал психиатрия, преди 20 години той се отдава изцяло на литературата. Автор е на 15 романа, като на български език са преведени „Пещерата на идеите“, „Клара и сянката“, „Зигзаг“, „Ключът към бездната“, „Стръв“ и последния – „Тетрамерон“.

Една зловеща криминална история със сериозен психологически елемент е в основата на сюжета на романа „Отровни думи“. За него авторката Майте Каранса получава Националната награда на Испания за детско-юношеска литература.

Андрес Барба е част младото поколение провокатори в испанската литература. На български език са преведени четирите новели, събрани в сборника „Добрите намерения“, издаден в Испания през 2002 г. Освен с прозата си, с която печели много награди, Барба е известен и като поет, фотограф и преводач от английски и италиански.

Книгата „Време за живот“ е смел автобиографичен роман за връзката между един син и умиращия му баща. Авторът Маркос Хиралт Торенте го нарича „фикция без измислици“.

Едно пророчество за смърт е движещата сила в романа на Клара Санчес „Небето се завърна“. Той разказва историята на една успяла млада жена – манекенката Патрисия, която открива неприятни истини за себе си и най-близките си хора. Серия неприятни случки я вадят от удобния ѝ пашкул и тя проглежда – за цената на успеха и за крехкостта на щастието.

Името на Сусо де Торо вече е в учебниците по литература като един от най-влиятелните писатели в Испания през последните няколко десетилетия. Романът му „Лендроувър“ излезе на български език тази година, почти 30 години след публикуването му в Испания.

Вижте също

КултурНО: Найджъл Кенеди свири 3 произведения на Георги Андреев в България през септември

Найджъл Кенеди се завръща в България през септември. Освен новия прочит на „Годишните времена“ от …