четвъртък , 22 март 2018
Начало / Съветите на Лазар / Съветите на специалиста за ежедневните болежки

Съветите на специалиста за ежедневните болежки

Статистиката сочи, че работещите на бюро хора, които не намират време за тренировки, страдат от ежедневен дискомфорт, свързан с болки в гърба, кръста или китките.

Как да преодолеем болежките при обездвижване – коментира спортното гуру Лазар Радков в предаването „Жива връзка“.

По думите му една от основните причини за подобни оплаквания е обездвижването. Изследванията дори откриват корелация между часовете, прекарани в седена зад бюрото и продължителността на живота, отбелязва Лазар Радков.

Той е категоричен, че 10 хил. крачки на ден, коеот прави около час и половина ходена, са абсолютния минимум. Ако не правиж поне 10 хил. крачки, то означава, че си страшно обездвижен, допълва специалистът.

Друг фактор за болките в гърба е и физическата сила.

В ежедневието си имаме все по малко стимули и ставаме все по-слаби физически, а това е предпоставка да ни болят мускулите на гърба, обяснява Радков.

За хората, които не намират време за редовни тренировки, експертът препоръча на всеки 45 минути при дълго заседяване да стават и да се раздвижват. А ъака също да ходят възможно най-много.

Стресът предразполага към стягане на мускулите, затова едно леко разстягане, което да отпусне мускулите и да разтовари напрежението, е много полезно, категоричен е той. И допълва, че ходенето е движението, при което имаме предимно ползи.

Движете се и спортувайте умно, съветва Лазар Радков.

Ако имате теми, които искате да представим в „Съветите на Лазар“, ако искате да видите конкретни упражнения и тренировки или пък имате други предложения и препоръки, пишете ни в коментарите под статията или на страницата на предаването във Фейсбук“!

Вижте също

Съветите на Лазар: Как да спортуват възрастните хора

Трябва ли да спортуват възрастните хора, кога и по какъв начин? Темата коментираме в студиото …