вторник , 17 юли 2018
Начало / Съветите на Лазар / Съветите на Лазар: Как да спортуват възрастните хора

Съветите на Лазар: Как да спортуват възрастните хора

Трябва ли да спортуват възрастните хора, кога и по какъв начин? Темата коментираме в студиото фитнес инструкторът и експерт по здравословен начин на живот Лазар Радков.

„Това е табу в България. Когато си над 40-50 години, има едно обществено мнение, според което не трябва да тренираш. Но, ако тренираш на по-голяма възраст, се нормализират дихателните проблеми, кръвната захар и кръвното налягане“, разказа Радков.

„Когато тренираш силово, ти стимулираш тялото да повишава костната плътност. Подобрява се координацията на възрастните хора“, категоричен е той. Инструкторът посочи, че това води и до по-малко падания и счупвания.

„При разтяганията се работи и за стави и сухожилията, които са проблеми за възрастните хора“, подчерта Лазар. Той обясни, че няма разлика в препоръчителното натоварване за мъже и жени, но трябва да се изготви персонална програма за всеки. Той препоръчва ставни ротации, редовни разходки и по-малко силови упражнения без треньор.

„Самомасажът, разтягането и гимнастиката са измислени от възрастните хора, които не са спортували на млади години“, смята Радков.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Съветите на Лазар: Тренировка за цяло тяло със собствено тегло

Тренировка за цяло тяло със собствено тегло, с упражнения тип „кросфит“, част от инициативата „Мотивирай …