сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Състоянието на пострадалите при взрива в Хитрино е стабилно

Състоянието на пострадалите при взрива в Хитрино е стабилно

Осем души загинаха и 30 бяха ранени при взрива на влакова композиция, превозваща пропан-бутан и пропилен, на гарата в шуменското село Хитрино. Понеделник е ден на национален траур заради жертвите от инцидента.

„В многопрофилната болница в град Шумен продължават да са настанени осем души. Състоянието на настенените в двете варненски болници остава малко по-тежко. Лекарите полагат всички усилия за тяхното възстановяване. Днес пристигат здравният министър в оставка Петър Москов и заместникът му Ваньо Шарков. Очаква се в 9 ч. да се срещнат с директорите на лечебните заведения, а по-късно да дадат брифинг за журналистите“, разказа колегата ни Златимир Йочев, който е на мястото на инцидента в Хитрино.

Директорът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов каза пред Би Ай Ти, че пациентите са в стабилизирано състояние. Трима от тях все още са в интензивно отделение, останалите – в отделението по хирургия, каза д-р Атанасов.

По думите му от неделя активно с тях работят и психолози.

„Пациентите във Варна също са стабилизирани и без опасност за живота“, каза още той.

Ранените от взрива в Хитрино са настанени в болниците в Шумен и Варна с тежки изгаряния и наранявания. Десетки хора дадоха кръв след призива на здравните институции и предотвратиха опасността от недостиг.

Същевременно продължава операцията по преточването на опасния пропилен от дерайлиралите цистерни. Вчера имаше изтичане на газ, температурите бяха по-високи, което затрудни ситуацията, посочи колегата ни Златимир Йочев.

Хората са изключително стресирани и картините в Хитрино са ужасяващи, категоричен бе той.

Вижте какво разказаха очевидци на инцидента пред камерата на Би Ай Ти:

В неделя бе обявено бедствено положение в шуменската община заради опасността от обгазяване. Вчера започна и операцията по обезвреждането на цистерните.

От думите на премиера в оставка Бойко Борисов стана ясно, че операцията е рискова и сложна, като тя може да продължи 10 дни.

По-късно днес се очаква брифинг на кризисния щаб в Хитрино с повече актуална информация около инцидента.

Всеки, който иска да помогне на пострадалите в Хитрино, може да го направи, като изпрати есемес на номер 1466 и дари 1 лв.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …