събота , 24 март 2018
Начало / Новини / АМЕРИКА / САЩ въвеждат нови ограничения във визовия режим за шест предимно мюсюлмански страни

САЩ въвеждат нови ограничения във визовия режим за шест предимно мюсюлмански страни

Нови ограничения за граждани от шест предимно мюсюлмански страни да влизат на територията на САЩ. Визи ще получават само тези с доказани близки връзки в Америка.

Новите правила се отнасят за Сирия, Судан, Сомалия, Иран, Либия и Йемен. За да получат визи, гражданите на тези страни ще трябва да докажат, че имат близки роднини, професионални връзки или одобрени визи.

Новите критерии бяха наложени, след като Върховния съд частично възстанови действието на блокираната от апелативните съдилища пълна забрана за тези държави.

Визи ще се дават на тези, които могат да докажат, че имат родител, съпруг или съпруга, дете, зет или снаха, брат или сестра, но не и дядо, годеници или племенници.

Право да влизат в Америка ще имат и всички с визи, зелени карти и тези с връзки с бизнеси и учебни институции. За останалите достъпът до Америка е забранен за 90 дни, а за бежанците от цял свят за 120 дни.

Междувременно Вашингтон ще изисква засилени проверки на международните летища с директни полети до САЩ. Те включват засилени проверки за експлозиви с кучета и преглед на електронните устройства. Министърът на националната сигурност Джон Кели обясни, че новите мерки се налагат от постоянно променящата се терористична заплаха.

Засега Кели не възнамерява да въведе забрана на лаптопи на борда на самолетите, но не изключва бъдещото въвеждане на ограничението, което е в сила за полетите от летищата в 10 страни от Близкия Изток и Северна Африка.

Затегнатите мерки по летищата в повече от 100 държави ще бъдат въведени поетапно в следващите месеци, но частичната забрана за гражданите от шестте предимно мюсюлмански страни и бежанци влиза в сила тази вечер.

Остава да видим дали ще има пак хаос и протести по летищата, както при налагането на пълната забрана по рано тази година.

Вижте също

Едва 1/3 от българите са лоялни служители. На пето място сме в Европа по честа смяна на работодатели

Повече от половината българи под 34 години са сменили по трима работодатели. Това сочи международно …