понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / САЩ в очакване на нов президент – коментира историкът Костадин Грозев

САЩ в очакване на нов президент – коментира историкът Костадин Грозев

Текат последни часове преди Барак Обама да се обърне за последен път като президент към американския народ и световната общност.

Какви са оценките за неговия мандат, защо избра Чикаго, за да се сбогува, и какви могат да бъдат неговите послания в еМисия България анализираме с историка доц. д-р Костадин Грозев.

На 20 януари пък новоизбраният американски президент Доналд Тръмп ще положи клетва в Белия дом. Политическите анализатори очакват една много динамична и натоварена година пред него и кабинета му, а световните лидери вече имат заявки за промени в отношенията си с Америка. С доц. Грозев разсъждаваме и какво ще се случи под управлението на Тръмп.

Историкът припомни, че традицията с прощалните слова е дълбоко вкоренена в американската политическа култура, а принципът на двата мандата се спазва с малки изключения от 140 години насам.

За избора на Чикаго, той отбеляза, че именно от щата Илинойс започва политическата кариера като сенатор на Барак Обама. Там ще бъде и президентската му библиотека. Това бе и едно от местата, които доведоха до загубата на кандидат-президентът на демократите Хилари Клинтън.

„Обама ще остане в историята като трансформационен президент, който променя визията на американците за бъдещето. Той влезе в историята с речта си от 2004 г. в Бостън, в която заяви, че не бива да се делим на червени и сини щати“, коментира още историкът, според когото това определено не се е случило, а социалната Америка е по-разделена от всякога.

Междувременно едно от големите обещания на Доналд Тръмп бе отмяната на „Обамакеър“ – един от големите акценти в политиката на предшественика му, нещо, по което по думите му вече се работи активно.

„От днешна гледна точка трябва да кажем, че американската икономика е много по-силна, отколкото беше през 2009 г. Но не икономическото положение на американците – нещо, което би трябвало да работи в полза на демократите, се оказа важно. Оказа се, че има прослойки на обществото, които бяха мобилизрани за Тръмп и които успяха пропагандно да убедят част от американците, че някой е виновен за нереализраните им надежди“.

Чуйте целия коментар на Костадин Грозев за това в какво успя и не успя Обама и какво можем да очакваме от Доналд Тръмп:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …