четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / САЩ си спомня за „Елекшън гейт 2000“

САЩ си спомня за „Елекшън гейт 2000“

Обвинения за изборни манипулации в САЩ е имало неведнъж. При последните беше намерена и руска хакерска атака, което пък наложи повторно броене на бюлетини в някои щати. В най-новата история на Америка обаче изборите, които все още се дискутират, са тези през 2000 година, когато Джордж Буш младши спечели почти с фотофиниш пред съперника си от демократическата партия Ал Гор.

Така станаха известни изборите за президент в които Джордж У. Буш спечели надпреварата. Тогава Ал Гор спечели прекия вот на избирателите, но върховният съд на страната спря повторното преброяване на гласовете във Флорида и така де факто предаде властта на Джордж Буш-младши.

Съмненията за нарушения в този щат, където тогава губернатор е братът на Джордж – Джеб Буш, така и не се разсеяха. Непотвърдени останаха информациите, че в електронните системи за преброяването са били заложени предварително 2000 гласа за Буш.

Интересуващите се американци можеха да се обърнат с въпроса към главния преброител Катрин Харис, която е и съпредседател на кампанията на Джордж Буш. Същата Катрин Харис усложнява още повече нещата, като отказва да зачете резултатите от Палм Бийч, защото преброителите изтървали крайния срок с няколко часа.

Тогава медиите разкриха, че най-малко 9 пъти от губернаторския офис са звънели на шефовете на избирателната комисия в община Палм Бийч, Флорида. точно там се решаваше на косъм съдбата на бъдещия президент на САЩ.

Поради прекалено близки крайни резултати на двамата претенденти – Джордж Буш-младши и Ал Гор, се наложи многократно преброяване на 1784 бюлетини, получени по пощата. В крайна сметка броенето не стигна доникъде и съдът определи като победител Буш.

Демократите обвиниха републиканците в манипулация. От другата страна отвърнаха с огън и извадиха свои факти за нарушения на изборния процес. Избирането на Джордж Буш за президент през 2000 г. бе съпътствано с още едно необичайно събитие – рекорден брой недействителни бюлетини.

На практика по-голямата част от двата милиона незачетени бюлетини са действителни гласове. Съгласно американската законодателна система избирателят може да подаде гласа си в бюлетината по всякакъв възможен начин, по който недвусмислено да се разбира за кого гласува.

Никакви специфични знаци, отбелязвания или зачертавания не правят бюлетината недействителна. Днес, 17 години по-късно, освен шегата, че в Палм Бийч продължават още да броят, остава загадка какво точно се случи на изборите през 2000 г.

Според специалисти една от основните причини за „Елекшън гейт 2000“ е начинът, по който се е гласувало тогава в Америка.

Това е ставало с перфо-карти, които се поставят в специално устройство, което продупчва пространството срещу избрания кандидат. За това три години по-късно конгресът приема т.нар. „Закон за подпомагане на гласуването в Америка“, за да се справи с проблемите при гласуването, възникнали на президентските избори през 2000-та година.

Законът насърчава щатските и местните власти да премахнат перфокартите и да усъвършенстват машините за гласуване. По силата на закона от 2003 г. насам отделните щатите са получили почти три милиарда долара, за да внесат подобрения в изборния процес.

Освен това, законът учредява комисия за подпомагане на изборния процес, която оказва помощ на администриращите федералните избори и свързаните с гласуване разпоредби и програми.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …