петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Сашо Дончев с нови стряскащи разкрития около срещата с главния прокурор

Сашо Дончев с нови стряскащи разкрития около срещата с главния прокурор

Поредица от реакции на замесени страни последва появата на видео в социалните мрежи, в което индустриалецът Сашо Дончев разказва за свой разговор с главния прокурор Сотир Цацаров, в който, по думите му, е бил заплашван заради критични позиции на Би Ай Ти и в. „Сега“ към прокуратурата, както и заради отношението му към партия „Да, България“.

Главният прокурор излезе със становище, в което отрича твърденията, а от „Да, България“, чиято пресконференция Би Ай Ти излъчи (виж ТУК) заявиха, че нямат връзка с бизнесмена и поискаха разследване на независим европейски прокурор, създаване на парламентарна анкетна комисия по казуса и оставката на Цацаров.

В специално интервю за рубриката на журналистката Полина Паунова в еМисия България – първото след скандала, Сашо Дончев направи поредица от разкрития: че срещата му с главния прокурор се е провела по покана на члена на изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов в кабинета му в ЦУМ, че Гергов през цялото време е присъствал на нея, а след тръгването на Дончев двамата с Цацаров са останали, че ДАНС е докладвал на главния прокурор за него… Дончев потвърди също, че е знаел, че на срещата на Дамския бизнес форум го записват.

В студиото предприемачът си припомни, че в събота на 18 март Гергов му се обадил по обяд, казал му, че има нещо да му предава и се разбрали да се видят в понеделник, а на срещата им той също го попитал дали има нещо общо с „Да, България“ и Би Ай Ти. Аз не съм близък с него, но се познаваме отдавна и нямам причини да имам лошо отношение към него, така че приемах разговора като приятелски и информативен, поясни Дончев. Той отбеляза като любопитен факт и че в началото на разговора им Гергов го попитал дали е видял безплатните издания на „Телеграф“ за влиянието на различни „кръгове“, към които и Дончев е причислен, но не разбрал каква каква е връзката.

По думите му по-късно Гергов се обадил на главния прокурор, който не можел да дойде в момента и среща била насрочена за следващия ден. Мислех, че Гергов има искреното желание да изчисти някакви недоразумения, но когато Цацаров започна разговора по този начин – защо, от какъв зор го правите, имате такъв хубав бизнес – едва тогава разбрах какъв е смисълът на срещата, каза индустриалецът.

Той бе категоричен, че Гергов е присъствал през цялото време и е останал заедно с Цацаров и след неговото тръгване.

По време на разговора Би Ай Ти потърси и самия Гергов, който отказа коментар.

Сашо Дончев твърди също, че след като разказал два дни по-късно по телефона на журналиста (и нов програмен директор на Би Ай Ти) Сашо Диков историята, получил

есемес от Гергов на другия ден с текст „Много говориш по телефона“

Според него Гергов го е извършил „от добри чувства“. Днес Сашо Дончев е подал и искане през адвокат до Бюрото за контрол на СРС, за да получи информация за това на какво основание и кой го подслушва.

В студиото той си припомни също, че когато предложил личния си номер на главния прокурор, с цел да си общуват без посредници, той му казал „нали не се съмнявате, че кореспонденцията и телефонът Ви се контролират“, ала отрекъл това да са „неговите хора“.

В еМисия България Сашо Дончев коментира и контраобвиненията на главния прокурор,

че самият той го бил притискал и искал нещо от него. Дончев разясни, че само показал на Цацаров писмо, което бил получил от градската прокуратура и в което от предприемача се иска информация по подаден от него сигнал до ЕК срещу БЕХ, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и „Газекспорт“. По думите му той само попитал дали всичко, което Цацаров му е казал, е причина за това писмо и натиска срещу него. Цацаров го зачете и попита дали това не са ли частни въпроси, а аз отговорих, че той им е началник и да ги попита, каза Дончев.

Не се чувствам заплашен – ако страхът е осъзната опасност, очевидно не съм достатъчно интелигентен и трудно се страхувам, но се почувставах омерзен, защото това не ми се случва за пръв път в новата история на България, заяви индустриалецът, като спомена и за искане от страна на президента Георги Първанов през 2004 г. да назначи негов човек в борда на „Овергаз“

Вече шеста година съм председател на Българската стопанска камара, ала нито веднъж не съм инициирал среща с държавна институция, защото не смятам, че имаме нужда от такава парадност, посочи още Сашо Дончев.

Предприемачът отново отрече да има връзка с Христо Иванов и партията му и бе категоричен, че не финансира партии, а има други каузи и проекти, сред които училище и свободен вестник. На срещата с Цацаров той е прекъснал този разговор, а що се отнася до карикатуриста Христо Комарницки, прокурорът не е искал мерки срещу него, а само са обсъждали естетиката в карикатурите му. Той е бил изненадан и че някой е казал на Цацаров, че Би Ай Ти е „неговата“ телевизия.

Обещавам, че ще се напрегна и ще кажа всички детайли за тази среща, ако има анкетна комисия, както предложиха от „Да, България“, заяви Дончев.

Овластен с нашите права държавен чиновник си позволява да упражнява натиск върху свободен гражданин и предприемач, това е страшното, заключи той.
Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

8 коментара

 1. Дървосекачът

  …и така, г-н Станьо Тенев :
  – Се ли присъединихте И-Вие ЗА Двустъпковата ?

 2. Станьо Тенев

  ДА СМАЧКАМЕ ГЛАВИТЕ НА ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА ?
  Паралелната държава /наричана с благозвучната дума МАФИЯ/ е проникнала като метастази в целия обществено-политически, икономически, културен и т.н. живот на държавата. В този смисъл, паралелната държава не е едно глава, поради което, за за бъдат смачкани главите й са необходими редица законодателни промени и решителни действия. Основната причина за съществуването на МАФИЯТА в целия спектър на държавния апарат е заниженият съдебен, административен и обществен контрол. Американски учени са установили, че ако един държавен служител го оставиш без контрол, той след третата година ще е готов за затвора.
  В момента се вихри огромен скандал с участието на гл.прокурор Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Диков.
  Срещата между тримата започва по инициатива на гл.прокурор ЦАЦАРОВ, който няма правомощия да води каквито и да било служебни разговори с бизнесмени в частни офиси, на тъмно – уронил е престижа на съдебната власт ! Гл.прокурор ЦАЦАРОВ е имал някакви задкулисни интереси, които Софийска градска прокуратура следва да установи.
  ДА ПОСТАВИМ НАЧАЛОТО НА БИТКАТА С ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА:
  1.ВСС да освободи дисциплинарно СОТИР ЦАЦАРОВ от длъжността Главен прокурор на Р.България – за погазване върховенството на закона и уронване престижа на съдебната власт.
  2.БСП да освободи ГЕОРГИ ГЕРГОВ от ръководните органи на партията – злепоставя БСП и поставя под съмнение заявената от председателя на партията КОРНЕЛИЯ НИНОВА- решителна и безкомпромисна борба с престъпността във всичките и разновидности.
  3.Софийска градска прокуратура да образува досъдебно производство срещу СОТИР ЦАЦАРОВ, ГЕОРГИ ГЕРГОВ и САШО ДОНЧЕВ.
  ПАТОЛОГИЧЕН ЛЪЖЕЦ ЛИ Е СОТИР ЦАЦАРОВ, ПОГАЗВА ЛИ ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА И УРОНВА ЛИ ПРЕСТИЖА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ?
  1.Съдията „харизал“ на Гергов Международния панаир се оказа фаворит на Сотир Цацаров /декември 2, 2012 Биволъ /. Налице са отдавна съмнителни укорими отношения между ЦАЦАРОВ и ГЕРГОВ.
  2.Като Председател на Окръжен съд-Пловдив ЦАЦАРОВ без да има право е изискал от председателя на Пловдивския районен съд делото за клевета образувано от съдия Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов – налице са основателни съмнения за оказано въздействие за оправдаване на подсъдимия.
  3.Като Председател на Окръжен съд-Пловдив ЦАЦАРОВ дава разрешение на прокурор РОМАН ВАСИЛЕВ от СГП – за прилагане на СРС – като по-късно се оправдава, че е бил въведен в заблуждение !
  4.От назначаването му за Главен прокурор досега ЦАЦАРОВ умишлено възпрепятства разследването на престъпната дейност на редица бивши и действащи висши магистрати – за престъпната дейност на които са събрани категорични и безспорни доказателства – събрани по надлежния ред от РС-Сливен и ОУ на МВР-Сливен.
  5.При избирането му за Главен прокурор Цацаров заблуждава ВСС, присъстващите журналисти, телевизионните зрители и слушатели, че не е знаел за занижените цени, при които са купени семейните му овощни градини – с цел плащане на по-ниски съдебни такси – уронва престижа на съдебната власт – по това време той е Председател на Окръжен съд-Пловдив./Виж СИГНАЛ за проблеми с професионалния и нравствен интегритет на кандидата за главен прокурор, г-н Сотир Цацаров от Атанас Георгиев Чобанов и Асен Недялков Йорданов / Автор: Биволъ Дата на публикуване ноември 28, 2012В: Имотни магистрати, На прицел/
  6.Поведението на Главен прокурор Цацаров към председателя на СГС – Владимира Янева и „Яневагейт“ – уронва престижа на съдебната власт – съществуват данни за престъпление по служба.
  7.Поведението на Главен прокурор Цацаров по отношение костинбродските бюлетини.
  Касае се за уронване престижа на съдебната власт, издаване на следствена тайна,
  за шоу разиграно с назначаването на журналисти за поемни лица и т.н.
  8.Действията на Главен прокурор Цацаров свързани с Делян Пеевски и министър Цветан Цветанов – кой лъже – Цацаров или Цветанов – между тримата обсъждана ли е кандидатурата на окр.прокурор Ася Петрова за прокурор във ВКП ? – становище изразено в телевизионно предаване.
  9.Действията на гл.прокурор Цацаров по отношение КТБ – касае се не само за уронване престижа на съдебната власт, но и до една от причините за състоянието, в което изпадна банката-становище изразено в много телевизионни предавания.
  10.Действията на гл.прокурор Цацаров по отношение номинацията на прокурор Атанас Гебрев от ВКП за Главен инспектор на ИВСС- прокурор, който в Постановление Вх.№45377/2006 г. на ВКП от 04.02.2008 г. приема, че окр.прокурор Руско Карагогов и още няколко висши магистрати не са извършил престъпни деяния, като игнорира всички доказателства, които са събрани по нохд№ 1014/97 г. на РС-Сливен – умишлено прегражда пътя за търсене на наказателна отговорност от магистрати.
  11.Действията на гл.прокурор Цацаров по отношение предложението му Руско Ангелов Карагогов от ВКП да бъде поощрен с отличие „личен почетен знак втора степен – сребърен” за проява на висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества, като е игнорирал престъпната му дейност и хулиганските му прояви.
  12.Действията на гл.прокурор Цацаров по отношение номинацията на пловдивската съдийка Мария Шишкова за зам. главен прокурор – без обществен дебат.
  „Като всеки овластен страхливец Сотир Цацаров се обгражда с посредствени, но кучешки предани хора. Докато Роман Василев беше заместник главен прокурор, мислех, че по-лошо не може да бъде. Бракониерският избор на Мария Шишкова от ВСС ме опроверга“./Виж Правозащитникът Михаил Екимджиев пред „Капитал“ 22 май 2014/.

 3. Дървосекачът

  …като И-тези Факти – Отново Ни адресират ЗА Двустъпковата !
  + Незабавно сформиране на Структура (Идентична с тази на г-ца Кьовеши) !, която да започне НезабавноПроцедиране водена от г-н Хр. Иванов.

 4. Евелина Балчева

  Този скандален сюжет си заслужава незабавно да бъде сформирана парламентарна комисия, която да разгледа случая. В цивилизована държава това нагло поведение на властимащите би било веднага повод за ОСТАВКА!

 5. Евелина Балчева

  Поздравления за това интервю, г-н Дончев! Открит и честен анализ на почтен човек за близкото минало и настояще. За жалост, прав е във всичко! Един от малкото хора в България с наистина европейско хуманистично мислене. Да кажеш всичко така открито се иска смелост. Прав е, че днес действат много по-грубо и безогледно!
  Пожелание: Да говори повече по телевизията, не по телефона!

 6. Иво Ганев

  Големият спор е на кого е водещата роля:
  Водещата роля е на Цацаров, Гергов е посредник – версията на BiT.
  Тц!
  Водещата роля е на Гергов, който олицетворява правителството, по силата на което си позволява да ползва и прокуратурата.
  Схемата от пловдивския панаир се повтаря. Правителство, община и съд работят срещу държавата, в полза на Гергов, руския гражданин.
  Вторичните заключения касаят BiT и „Да България“…

 7. много тъжно

  В една нормална държава такива скандални разкрития биха предизвикали революция. А в България целта беше обществото да свикне с мисълта, че държавната власт и мафията са едно и също нещо, и да не ни прави впечатление. Затова и обществената реакция е нулева.

 8. Страховито интервю беше…интересно, живо, много информативно и достоверно. Журналистката, която го водеше се беше подготвила чудесно с въпросите и въпреки, че накрая се развълнува и последните 5 минути малко търсеше думите, пак съм силно впечатлена! Браво на BIT!