четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Сашо Дончев с критики към водещия, енергийния министър и държавата. И рецепта как да се оправим

Сашо Дончев с критики към водещия, енергийния министър и държавата. И рецепта как да се оправим

Не чувам никаква смислена концепция за нашето общество и България, нито една от политическите формации не предлага такава, коментира бизнесменът Сашо Дончев в предаването „Просто Диков“.

Според него е изключително важно да имаме основни принципи, от които не се отклоняваме – независимо дали това са основните християнски постулати или защитата на индивидуалните и груповите човешки права.

Влязохме и изглежда ще излезем от ЕС като просяци, унизителен е начинът, по който присъстваме в него, каза още Дончев. А ЕС, според него, е преди всичко „общо икономическо пространство и в него печелят онези, които имат висококонкурентна икономика и производства, докато у нас геноцидът по отношение на специалистите се е превърнал в държавна политика“.

Хората, които придобиха предприятията, не познават технологиите и пазарите, не знаят какво да правят с тях, отбеляза бизнесменът, според когото не сме успели да защитим конкуренцията.

Дончев е категоричен, че не ни трябва стабилност – която според него е застой, а предприемчиви хора, които ежедневно да я рушат, да рушат старите и неефективни системи и да създават нови на тяхно място, защото държавата не може да е предприемач. Според него България е тресавище от нормативни уредби, а ние нямаме нужда от толкова закони, които по същината си са лобистки.

Това не е лудост, аз съм един нормален българин, който преди всичко иска да е пример за децата си, коментира пък той по повод решението си да построи училище вместо да си купи скъпи имоти и яхти.

„За разлика от онези, които го правят с държавни пари и се фукат, аз виждам моята полза в това, че съм го направил с мои пари. То е направено не защото искам да бъда определян като алтруист, а защото вярвам, че обществото ни трябва да получи своя шанс да се възроди отново около такива центрове“.

Сашо Дончев коментира и твърденията на служебния министър на енергетиката Николай Павлов, че в газовия сектор няма никакви проблеми, че и „Булгаргаз“, и „Булгартрансгаз“ функционират съвсем нормално, доставките на природен газ се осъществяват спрямо заявките на клиентите, а събираемостта от концесионери е много добра в сравнение с предишни периоди.

Не разбрах за кого ще бъде добър резултата, призна той. „Щеше да е много по-интересно да чуем какви са били причините за това неплащане и кой е виновен за това, че някой си позволява да не изпълнява договорите. Не ми е ясно какво точно правим в газовия сектор и още по-малко в енергетиката. Николай Павлов няма биография, свързана с този отрасъл и скоро ще го забравим“.

Какво коментира още Сашо Дончев за правораздавателната система, образованието и държавата като цяло, както и защо критикува водещия за отношението му към научния работник Росица Тропчева (виж ТУК разговора с нея) – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Ама какво Се офлянквате, г-н Диков ?!
    – Отивайте при Професора за Да го брифирате ЗА Двустъпковата ! …и Старт Незабавно.
    Не утре, не днес – а Сега-и-Веднага !!!