сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Сашо Диков на гости на най-голямата аутсорсинг компания у нас

Сашо Диков на гости на най-голямата аутсорсинг компания у нас

„Залудо работи, залудо не стой“ – това е философията, довела до успеха на най-голямата в момента аустсорсинг компания у нас – „Софика“.

Сашо Диков посети нейния офис в софийския Бизнес парк и разговаря с изпълнителния й директор Стефан Бумов.

Той разказа, че от 30 човека, с които е започнал бизнеса преди девет години, компанията се е разраснала до над 1200. Тя бе купена и от световния лидер в бранша – американския „Телетех“.

Не сме си поставяли тези гръмки цели, просто почнахме да правим нещата както трябва, разказва Бумов.

Според него успешната комбинация е: екип от хора с нужната квалификация и опит в големи компании, внедряване на работещи добри практики и избор на подходящо място, където да развиваш бизнеса си.

По думите му България е едно от най-добрите места в света поради качеството и образованието на специалистите, добрите данъчни нива и макроикономическа рамка, хармонизираното с европейското законодателство, телекомуникационната и интернет инфраструктура, цената на труда и др.

„Индустрията е изключително експортно ориентирана, работим с много големи компании и затова някои проблеми на обществото ни в известна степен не ни засягат директно – като правосъдната система и корупцията, например. Просто нямаме допир до българските чиновници, което помага много“, казва Бумов.

Той обаче смята, че е нужно пазарът ни да се либерализира за чужди ИТ работници, като смята за мит страховете, че те биха взели хляба на родните. Бумов потвърждава, че в сектора се отварят много повече работни места, отколкото могат да се напълнят, поради недостиг на висококвалифицирана ръка.

Въпреки това, парадоксът е, че според финансовите отчети всички фирми се хвалят с двуцифрен ръст, като само „Софика“ за миналата година е 40% ръст на оборотите, добавя той.

Сашо Диков потърси и коментара на социалния министър Ивайло Калфин, който напомни, че от началото на годината срокът от подаването на документи за наемането на чужд работник се е съкратил наполовина, като за редица ИТ професии вече не се прави пазарен тест.

Втората проверка е от органите по сигурността, която по думите му също има вероятност да се съкрати и така срокът до наемането да падне на 4-6 седмици.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …