събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Сашо Диков и Силвия Великова: „Съдебната реформа приключи. Забравете!“

Сашо Диков и Силвия Великова: „Съдебната реформа приключи. Забравете!“

Съдебната реформа, промените в здравеопазването, проверките на ЕК по знакови дела, медийната политика на главния прокурор Сотир Цацаров и нов случай на пране на огромна сума пари в Пловдив. Това са основните акценти в предаването „Просто Диков“. Негов гост в студиото бе журналистът от БНР Силвия Великова.

По повод съдебната реформа, тя обясни, че на практика няма да има почти никаква реформа. „Поне ще сме отчели написани закони и промени в Конституцията. Дано ЕК да се върже на това. Дебатът в тази правна комисия показа, че не само вътре в съдебната система, но и сред депутатите има нетърпимост към изразяващи позицията си съсловни организации“, обясни Великова.

„Усещането, че е много по-лошо да си член на Съюза на съдиите в България, отколкото да си масон, е много притеснително. Говори се за много масони на ключови позиции, но няма да можем да видим макар и формално в декларация дали ги има и кои са те“, обясни още журналистът.

Сред основните акценти бяха и промените в закона „Кунева“. Новата практика пациенти да влизат в болници с пръстови отпечатъци коментира бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев, който критикува реформата в здравеопазването.

„Аз повече от две години анализирам какви ще са резултатите от т.нар. реформи на министър Москов. Пръстовите отпечатъци, най-зловещата негова идея, се реализира на практика в 5 болници, до края на месеца в 20, а от септември – във всички лечебни заведения. Независимо, че са подобно действие няма никакво законово основание“, обясни Семерджиев.

Според него, липсва капацитет в здравеопазването, а министър Москов не се съобразява с лекарската гилдия и на практика управлява сам.

„Подкрепата на премиера към здравния министър я виждаме и като подкрепа към главния прокурор. Изпълнителната власт и съдебната власт няма какво да си говорят и да си обясняват“, категорична е Силвия Великова.

В предаването „Просто Диков“ можете да видите и разказ на един от хората, замесени по неволя в скандален случай за пране на пари в Пловдив. Чрез фирмата на човека, който пожела да остане анонимен, са били преведени 1 млн. долара в Хонг Конг, Китай, Сан Франциско. В рамките на един ден са превеждани близо по 100 000 долара.

Сашо Диков и Силвия Великова обсъдиха и медийното поведение на главния прокурор Сотир Цацаров, който все по-често изразява гражданската си позиция по различни въпроси – за бежанците, за Вежди Рашидов, за радикалния ислям. „Неговата медийна политика е да си избира къде да говори“, обясни Великова.

Вижте целия разговор в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …