четвъртък , 22 март 2018
Начало / Жива връзка / Със специален кран от Румъния започва изтеглянето на цистерните в Хитрино

Със специален кран от Румъния започва изтеглянето на цистерните в Хитрино

И днес Би Ай следи на място случващото се в Хитрино. Очаква се днешният ден да бъде най-опасният при обезопасяването на цистерните. Те трябва да бъдат изтеглени с кран, който пристигна от Румъния. Мерките за сигурност са затегнати и няма да бъдат допускани хора до селото.

След инцидента, жителите бяха спешно евакуирани, но бе създадена временна организация, благодарение на която хората имаха възможност да стигнат до домовете си, да нахранят домашните си животни, както и да вземат неща от първа необходимост от тях, като дрехи, документи и лекарства.

„За мен причината остава високата скорост. Без значение на кого е вината, ще окажа съдействие на пострадалите хора да бъдат по всякакъв начин обезщетени. Ще се консултирам и ще наема адвокатски кантори, които до последно да защитават техните интереси“, заяви кметът на Хитрино Нуредин Исмаил. Причината и вината за трагедията обаче още са в процес на разследване.

Исмаил каза, че още не се е прибирал, но не е на себе си от това, което е видял, и от това, че хората, с които е живял толкова години, вече ги няма.

Той изреди и разрушенията в селото, като посочи, че възстановяването ще започне от най-важното – врати и прозорци – тъй като зимата в Хитрино е много тежка, а след дни се очакват температурите да паднат до около минус 10 градуса.

Моите искания и очакванията на хората са напълно да бъдат възстановени щетите, категоричен е Исмаил.

Вчера Министерският съвет отпусна 10 млн. лв. за възстановяване на щетите от трагедията. Пет от тях отиват за инфраструктурата, а останалите ще бъдат дадени на социалното министерство, което да ги разпредели между пострадалите. Общо 26 къщи са тотално разрушени. Щетите при жп структурата пък са на стойност около 1,5 млн. лв.

Ще бъде направена и организация за маскимално бързо възстановяване на общинските сгради, понеже процедурите по изплащане на застрахователните полици могат да се проточат във времето.

Трагедията в Хитрино потресе и българите в Америка. Макар и далеч от родината, нашите сънародници изказаха съболезнованията си и останаха съпричастни с опечалените, ранените и техните семейства.

Имаше и такива, които не знаеха за трагедията и бяха изненадани да научат за нея. Вижте реакциите във видеото.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …