сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Сънародниците ни в Брюксел разказват

Сънародниците ни в Брюксел разказват

Серия от взривове, които бяха определени като терористични атаки, разтърсиха Брюксел рано тази сутрин. До момента се съобщава за поне 34 загинали, както и за десетки ранени. От външното ни министерство съобщиха, че няма данни за пострадали българи.

Българските граждани, чиито полети пък са отменени и няма къде да отидат, могат да получат подслон в представителството на България в Брюксел.

В днешното издание на предаването еМисия България потърсихме мнението на сънародниците ни, които са в белгийската столица.

„Всички сме много шокирани. Интернетът работи, телефонните линии обаче са претоварени. Разбрах, че магазините ще бъдат затворени, както и че траспортът не работи“, каза

Атанас Стоянов, който работи и живее в Брюксел.

„Колегите ми получиха съобщение, че до час трябва да взмемат децата си от детските градини“, допълни още той.

Препоръчвам на всички българи да направят като мен и да се обадят в посолството ни в Брюксел, каза при включване в еМисия България българинът Стефан Дойкин, който работи в Европейската комисия. С него разговаряхме и по-рано.

„В посолството бяха много любезни, записаха данните ми и тези на моите родители и близки, с които имах проблем да се свържа“, добави той. Дойкин, който живее на няколкостотин метра от сградата на ЕК и в близост до метростанция „Малбек“, разказа, че ситуацията не се е успокоила и покрай жилището му продължават да преминават полиция, линейки и военни.

Той каза също, че в телефонът и интернетът му са се сринали за около час, но за момента всичко работи отново.

Статул Карабашев, прессекретар на ЕНП в Еропейския парламент, коментира, че се намира в централната сграда на парламента, където има положение на абсолютна сигурност.

Той допълни, че всички събития за деня са били отменени, а нивото на сигурност е повишено до максимална степен.

„Ние сме в обсадно състояние от месеци, днес просто има извънредно засилени мерки за сигурност“, каза още той.

Политикът от „Зелените“ Борислав Сандов също се намира блокиран в Европейския парламент.

 

За еМисия България той коментира, че е необходимо време, за да се възстановим от жестокостта, която ни сполетя.

„Дори не мога да си го обясня. За мен е напълно нелогично и трябва да се престане с политиката, която изолира тези хора, защото това поражда радикалността им. Проблемът не е в религията“, подчерта той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …