неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Сънародничката ни Екатерина Ларсон за живота в Швеция

Сънародничката ни Екатерина Ларсон за живота в Швеция

Сънародничката ни Екатерина Ларсон живее повече от 10 години в Швеция. Тя преподава български език на деца от смесени пракове и совен посланик на българската култура, е и ловец на истории. В еМисия България Екатерина Ларсон разказа и какъв е животът в Швеция.

„Винаги съм била любопитна към други държави и култури, защото така човек преоткрива себе си и какво иска да прави с живота си“, убедена е Екатерина, която завършва Американския университет у нас, след това живее в Женева, по-късно учи в Лондон и САЩ, докато не се установява трайно в Швеция, откъдето е съпругът ѝ.

„В България бяхме насочени повече към бизнес, финанси, маркетинг, защото има такова търсене, а в Швеция се пренасочих от маркетинг към дигитални комуникации, защото това ми е страст, обичам да пиша, да се запознавам с нови хора, интересувам се новите технологии. Така че за мен всичко това е обогатяващо като опит“, допълни тя.

Казва, че в Швейцария най-много ѝ е харесало мултукултурното общество, в Америка – това, че хората са отворени, докъто в Швеция е открила по-стереотипно общество, където произходът е важен

„Другата ми работа тук е преподаване на български език на деца от смесени бракове, уча ги не само на буквите, но и на българските традиции, история, география. Говоря и на 5-годишната ми дъщеря на български, защото не искам да прекъсне връзката с България“, споделя Екатерина Ларсон.

Сънародничката ни разказа още, че е сложно да се създаде близост с шведеите и да влезеш в средата им, макар самата тя да е научила шведски език бързо, нейни приятели стават приятелите на съпругът ѝ и други чужденци. „Тези, които са живели в други държави, са по-отворени“, допълва тя.

По думите ѝ хората в Швеция държат на спорта, на здравословния начин на живот.

„Обикновено работят до 17 ч, а в петък може и в 15 ч да се прибереш вкъщи, да излезеш с приятели и да се подготвиш за уикенда“, продължи разказа си българката.

Споделя още, че от България най-много ѝ липсва природата, храната, семейството и приятеллите, но затова пък се опитва да бъде посланик на българската култура по света.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …