вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Само в Би Ай Ти: Говори адвокатът на Цветан Василев. Ще се прибере ли банкерът в България и защо Пеевски не фигурира в обвинението

Само в Би Ай Ти: Говори адвокатът на Цветан Василев. Ще се прибере ли банкерът в България и защо Пеевски не фигурира в обвинението

Прокуратурата днес внесе обвинителния акт за източването на КТБ. „КТБ представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в българската история“, заяви административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Единствено пред Би Ай Ти адвокатът на главния обвиняем Цветан Василев – Константин Симеонов, се съгласи да коментира днешните обвинения на специализираната прокуратура.

„Клиентът ми Цветан Василев е в Сърбия, тъй като разрушаването на КТБ с активното участие на прокуратурата, се случи в момента, в който той вече се намираше там.

Очевидно е, че прокуратурата е заинтересовано лице в този процес, заедно с някои политически сили, така че не може да се разчита, че в България Цветан Василев ще получи справедливо правосъдие“, категоричен е адвокатът.

„Искрено се надявам, че всичко ще се изясни в съда – считам, че нищо от казаното в обвиненията не е вярно, защото Цветан Василев няма пряко отношение към паричните средства в банката. Прокуратурата много удобно прекрати обвиненията към един от изпълнителните директори, за да може да го ползва като свидетел. Ние знаехме, че реакцията на прокуратурата ще бъде такава“, допълни Симеонов.

„Поискахме да бъдат разпитани като свидетели Делян Пеевски и Бойко Борисов – в постановлението с отказа обаче дори не бяха споменати имената им. Очевидно, прокуратурата се страхува дори да ги споменава, но колкото и да се старае да ги прикрива, това няма как да се случи“, смята още Симеонов.

Той се аргументира с това, че някои от кредитите в КТБ, които определено са свързани със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски, са рефинансирани от други банки, така че, той има много пряко участие в тази история.

„Ако можеше да се предполага, че Цветан Василев може да получи обективно правосъдие, той има горещото желание да дойде и да се защитава в България, но почти 100% той ще бъде арестуван, ако се прибере, а от ареста е трудно да се защитаваш“, допълни адвокатът.

„КТБ не е пирамидална структура – тази теза се обяви от депутата Йордан Цонев и очевидно се хареса от много хора в държавата, като продължи да се лансира“, заяви защитникът на Цветан Василев.

„Очаквам мъчителен, продължителен, тежък процес с негативен за прокуратурата изход, ако имаме обективно правосъдие“, заяви на финала Симеонов.

С коментар за обвинението срещу КТБ на пряката ни линия се включи и икономистът Красен Станчев.

„Не съм съгласен с отхвърлянето на тезата, че КТБ е пирамидална структура, но и не виждам необходимост това дело да се гледа в Специализирания съд“, обясни той.

„В тези 155 страници съзнателно е избегнат процеса непосредствено преди възникването на проблема през юни 2014 г, а той включва и участие на прокуратурата, и участие на Делян Пеевски“, смята Станчев.

Според него, от обвинението не става ясно и по какъв начин БНБ е допуснала функционирането на инвестиционна банка по специални инвестиционни схеми.

Вижте целия разговор в следващото видео!

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Алексей Младенов

    Предпочитаната от мен телевизия. Но, в най-гледаното време – клюкарницата на В.Райкова. Защо? Вкарахте много жълто в програмата. Аз бих поканил Веселин Дремджиев вместо. В. Райкова. Люба Кулезич прави страхотно предаване. Поздравления!

    Пиша ви, защото сте последната свестна телевизия и не искам да се превръщате в БТВ.