събота , 21 юли 2018
Начало / Жива връзка / Съединените щати празнуват Деня на Мартин Лутър Кинг

Съединените щати празнуват Деня на Мартин Лутър Кинг

На 16 януари в Съединените щати отбелязват Деня на Мартин Лутър Кинг.

„Това е едни от големите празници в САЩ. Освен че е почивен ден, във всяко училище и учреждение се празнува, има рецитали и концерти. Можете да видите хора по улиците, които носят знамена“, разказа кореспондентът ни Ивайло Везенков.

Празникът се чества от 1985 г.

 Мартин Лутър Кинг започва кариерата си като пастор и духовник. Превръща се в един от най-големите борци за свобода и равенство. До днес името му се свързва с борбата срещу сегрегацията.

„Имам една мечта, че моите четири деца един ден ще живеят в нация, където няма да бъдат преценявани по цвета на кожата им, а според техния характер. Имам една мечта днес“, казва Мартин Лутер Кинг в емблематична реч на 28 август 1963 г. Речта му трае едва 17 минути, но и до днес се помни като като един от най-мощните примери в борба срещу сегрегацията.

Днес американците си спомнят неговото завещание за равенство между хората, което остава една от най-важните основи, върху които се гради обществото. Ценности, които и в трудни времена обединяват америакнците.

Представата за общество, игнориращо цвета на кожата, става възможна благодарение на усилията на Кинг. Идеология, която след време дава резултати в реалността и му донася Нобелова награда за мир.

 

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …