сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Съдия Методи Лалов за похода към ВСС: Рибата се вмирисва откъм главата

Съдия Методи Лалов за похода към ВСС: Рибата се вмирисва откъм главата

„Статуквото срещу реформата – 2 800 000 гласа срещу 300 000. Партиите, които не посмяха да създадат обществен контрол над прокуратурата, получиха огромна подкрепа на изборите“. Първият разговор на Люба Кулезич с госта й – бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов започна с цитата на това заглавие и подзаглавие на публикация в „Клуб Z”.

Има ли начин Темида да получи подкрепата на гражданите? Гостува съдията, който изведе най-големия съд в страната СРС на уличен протест, а после подаде оставка. А днес се осмелява да се самономинира за член на ВСС.

„Хората, които ме познават, знаят подбудите, които ме карат да се номинирам. Това е желание, когато искаш да дадеш на съдебната система. И няма нищо срамно да кажеш – „искам да го направя“, посочи Лалов. Той каза, че и сега има колеги, които са готови да го номинират.

„Искам състезанието да бъде при концепциите за избора, а не предварително. Трябва да убедим колегите в своите качества и своята почтеност да работим в съдебната система“, заяви Лалов. По думите му, личният пример трябва да е водещ и добави, че няма нищо страшно да покажеш на младите хора, че искаш да работиш.

„Заслужаваме такива ръководители, каквито избираме“, смята магистратът. Той припомни обстоятелствата за протеста на СРС. „Ние искахме да покажем на ВСС, че е нетърпимо положението и че докато те се занимават със себе си и задкулисието си, СРС не може да се справи със собствени сили. Това е едно от желанието да участвам във ВСС – рибата се вмирисва откъм главата – без ръководния орган съдебната система не може да се оправи. Всички инструменти са във ВСС“, подчерта Методи Лалов.

„Голяма част от хората в съдебната система са произведени от тези, които управляват ВСС или преди тях. Те са тяхно подобие. Разчитам на будните съдии, на истински свободните, на тези, които са готови да се еманципират от някакви и някогашни зависимости“, заяви бившият председател на СРС.

„Системата трябва да се промени. Най-лесната промяна е като гласуваш и пратиш човек, който няма да извращава системата, защото няма система, която не може да бъде извратена“, подчерта Лалов.
Той коментира условията, в които работят магистратите и служителите на Софийския районен съд и посочи.

Чуйте целия разговор със съдия Методи Лалов за зависимостите, шуробаджанащината, битката за съдебната власт, както и за кандидатурата му за член на новия ВСС:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …