понеделник , 24 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Честно Казано / Съдия Методи Лалов: Новите предложения за ВСС от парламента са световнонеизвестни дори в гилдията
kulezich_vss

Съдия Методи Лалов: Новите предложения за ВСС от парламента са световнонеизвестни дори в гилдията

Когато председател на ВКС е застрашен и никой не обръща внимание, а всичко отива в гнусни шеги и закачки, това означава, че сме стигнали сериозното дъно. Точно затова е важен въпроса кой ни е довел до това дъно и така стигаме пък до това кои са личностите на върха в правосъдната система – членовете на ВСС.

Темата за новите избраници сред висшите магистрати коментираха съдия Методи Лалов, който преди време подаде оставка в знак на недоволство от менажирането на Софийски районен съд от страна на ВСС и Даниел Божилов, съпредседател на Сдружение „Ние, гражданите“.

„Ние бяхме готови да приемем резултата, но при вероятност за манипулирани избори, това няма как да стане“, коментира съдия Лалов.
Той обаче призна, че след новия избор във ВСС са влезли достойни съдии, хора от гилдията.

„За двама от тях аз лично съм гласувал, но мен ме притеснява това, че в този съвет трябваше да има хора, които са в технологиите на проблемите. Щях да бъда полезен, ако участвах във ВСС, но хората от съдийската квота ще се справят и без мен“, допълни магистратът.

„Колеги, приятели, юристи ме гледат с укор затова, че ще упражня едно мое право, тоест ще поставя пред съд нещо, в което се съмнявам“, коментира Лалов намерението си да оспори избора пред съдебна инстанция.

„Срещу мен имаше явна кампания от страна на ВСС“, категоричен е съдията.

„В съдебната система всичко се върши в рамките на гилдията и се стига до компромисен вариант да се издигат абсолютно неизвестни хора, които не са поемали публични ангажименти и не са изказвали публични мнения“, убеден е Даниел Божилов.

Методи Лалов подкрепи позицията му като заяви: „Истината е, че от кандидатите, предложени от парламента, има имена, които са световнонеизвестни, включително и в гилдията“.

„В следващия ВСС ще има опозиция, но от около 2-3 души“, смята Божилов. „Ако пак добрите са опозиция, ако професионалистите са опозиция, значи сме го закъсали“, допълни Лалов.

Вижте целия разговор по темата в следващото видео!

Вижте също

kulezich

„Честно казано“ с нов час на излъчване – всеки делник от 19:30 ч

Здравейте! Петък вечер е. Предпоследният петък преди „Честно казано” да излезе във ваканция през август. …