сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Съдия Атанас Атанасов: Не може да се приравнява масонска ложа с професионален съюз

Съдия Атанас Атанасов: Не може да се приравнява масонска ложа с професионален съюз

Вероятно части от Закона за съдебната власт ще бъдат отнесени към съда за правата на човека в Страсбург. Това каза председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов в коментар по повод приетите наскоро промени в закона.

Народното събрание отхвърли предложението да се декларира членство в тайни организации, но пък прие за задължително да се декларира участие в професионални съюзи, какъвто е Съюзът на съдиите в България. Задължението важи за съдии, прокурори и следователи. В предаването еМисия България, съдия Атанасов обясни, че не може да се приравнява членството в такива тайни общества с официални професионални организации, които са създадени да защитят правата на магистратите.

„В писмо до НС магистрати посочиха, че съществуването на едно такова задължение няма как да не накара някои магистрати да се откажат от членство в професионална организация, а други изобщо да не се присъединяват. Освен това няма законно основание Висшият съдебен съвет да следи за декларирането на тези обстоятелства“, обясни съдия Атанас Атанасов. Част от текстовете в Закона за съдебната власт противоречат на Европейската конвенция за правата на човека. Съдът в Страсбург е натоварен с много дела и един такъв казус би отнел много дълго време. „При всички положения ще продължи много един такъв процес, но е важно да се установи истината и да се приложи правото“, категоричен е председателят на Съюза на съдиите.

Според Атанасов, няма да се постигне целта, която декларира законодателят – да се защити съдебната власт от неправомерни влияния. Още повече, че парламентът отхвърли текста, който обявяваше за несъвместимо за съдия, прокурор или следовател членството в тайни общества.

„Не знам дали масоните са много или малко, но е факт, че ги има“, посочи Атанасов. Според него, по-важният въпрос е не колко са членовете на такива ложи, а на какви постове и в коя част на съдебната власт са те. Атанас Атанасов припомни съдебен процес за изнудване, по време на който станало ясно, че висш прокурор е притискал друг прокурор и адвокат. По време на разпитите на свидетели станало ясно, че са членове на една масонска ложа, извършвали са ритуали и са поемали определени задължения.

Вижте целия разговор с председателя на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …