петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Съдии в СРС: Борбата не е за комфорта ни, а за бързо и качествено правосъдие

Съдии в СРС: Борбата не е за комфорта ни, а за бързо и качествено правосъдие

В традиционната си рубрика журналистката Полина Паунова разговаря със съдиите Цветелина Кържева и Анелия Щерева от Софийския районен съд (СРС) за проблемите в системата, условията на работа и натовареността на съдиите.

Двете бяха категорични, че не са били принуждавани да участват в протестите на служители в СРС.

„Всеки един от колегите от СРС разбра, че съдиите, които гостуваха в „Шоуто на Слави“, имат различно становище от мнозинството от предаването. До този момент, те не са изразявали несъгласие с нас за натовареността в работата ни“, посочи съдия Цветелина Кържева.

„Това, че сме свръхнатоварени, е резултат на реална статистика. ВСС никога не са твърдели официално, че не сме свръхнатоварени, затова ни изненада становището на нашите колеги от страната, че няма проблем, което противоречи на становището на ВСС“, подчерта съдия Анелия Щерева.

Тя цитира статистиката на ВСС от 2015 г. за предходната, според която, разгледаните от Районните съдилища дела са били 470 хил., от които 137 хил. в СРС. И още, че средно месечно съдия в районен съд в България има 51 дела, докато в СРС по средно 117 дела.

„Ние не се борим за нашите права, а за правото на хората, които живеят в София, да получават бързо и качествено правосъдие. Нашата битка не е за нашия комфорт, а за това, че всеки гражданин има право да получи справедливо, бързо, качествено и добре мотивирано произнасяне по проблема си“, категорична е съдия Щерева.

На свой ред, съдоя Кържева отбеляза, че заради натовареността магистратите в СРС се справят, но недотам качествено, тъй като физически времето не им достига.

„Едното решение е постоянно да се увеличават работещите в съда. Така натовареността на всеки съдия ще стане по-ниска, съответно той ще може да се произнася бързо и качествено. Но не може постоянно да се увеличава щата. Затова през последните 10 години говорим пред различни министри за необходимостта от законодателни промени, които ще намалят делата, които се разглеждат от съда като цяло и от нашия специално“, изтъкна съдия Щерева.

„Проверките по замисъла на закона трябва да дефинират проблеми, да ги анализират и да предложат решения. Ние сме проверявани ежегодно и многократно и, за съжаление, установяваме, че в актовете, с които приключват нашите проверки, има само констатации на забавянето при разглеждането на делата и изготвянето на съдебните актове. Анализ на причините и предложения на решения не сме видели нито веднъж. И затова виждаме тези проверки като механизъм, по които да има предложения за наказания след това“, коментира още тя.

Анелия Щерева допълни, че е била разочарована от позицията на ВСС, че съдия Методи Лалов, доскорошен председател на СРС, е виновен за състоянието на съда, защото проблемите на институцията са от години по-рано.

„Заплахата от наказания държи в постоянен страх и напрежение, защото никой от нас не успява да се справи с решаването на делата и във всеки от нас може да се намерят забавени дела“, каза съдия Кържева.

И двете бяха категорични, че не са чували за изнудвани съдии в СРС след проверки.

„Излязохме на протест, за да кажем какви са проблемите в съда и че е време за взимането на по-сериозни мерки за решаването им“, добави съдия Кържева.

По думите ѝ, заповедта на председателя относно протеста е била единствено за оправдание на служителите защо в този час в работен ден не са на работните си места. Тя подчерта, че не е имало натиск за участие в протеста, а, напротив, подкрепа на председателя на съда.

„Председателят на никой съд няма възможност да притиска съдиите. Няма механизъм, по който да ги принуждава да правят каквото и да е. Той е пръв сред равни. Тезата, че председателят на СРС може да въздейства на съдиите, е абсолютно неиздържана. Хората, които не пожелаха да излязат, останаха да работят и нищо повече не им се случи“, изтъкна съдия Щерева.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …