неделя , 22 юли 2018
Начало / Хайд Парк / Съдии избират свои представители във ВСС – Биляна Гяурова за готовността им

Съдии избират свои представители във ВСС – Биляна Гяурова за готовността им

Какво се случва на първия пряк избор на съдии за следващия Висш съдебен съвет (ВСС) и прозрачен ли е вотът – това в новото предаване на Силвия Великова и Полина Паунова по Би Ай Ти коментираме с един от наблюдателите – Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи

Присъстващите обсъдиха скандала, предизвикан вчера от думите на Калин Калпакчиев, че председатели на съдилища са раздавали на редови съдии предварителен списък със седем „избрани“, за които те да гласуват.

Вчера се видя много ясно разликата между публичност и прозрачност, отбеляза Гяурова, според която демонстративното ставане на част от членовете от съдийската колегия е ситуация „гузен негонен бяга“.

По думите й ако въпросните имена се повтърдят в избора, трябва да се попитаме дали съдиите са готови за самоуправление и независимост, за каквито настояват. Според нея все пак става дума не за намеса, а за интертност и нежелание някой да си наруши спокойствието.

Гяурова не пожела да гадае кой е дал листчето на самите ръководители, но отбеляза, че много съдии са държани в подчинение и страх, вкл. чрез дела срещу тях, а силната роля на административните ръководители по места продължава.

Гостите коментираха и индиректните признания на президента Румен Радев и главния прокурор Сотир Цараров, че ако извадят прокуратурата от съдебната система, тя ще стане още по-безконтролна, което е признание, че и сега е така.

В разговора от мястото на избора се включи и съдия Емил Дечев, един от 27-те кандидати, който заяви, че се радва, че не е в този предварителен списък. Съдиите са мислещи и умни хора и е много унизително административен ръководител да им дава листче с правилните хора, коментира той. Неговото усещане е, че на по-голямата част от съдиите не им е безразлично и сами ще изберат кой да ги представялва.

От 28 години прокуратурата е част от съдебната власт – достатъчно време да преценим дали този модел е добър, и според мен се видя, че не е, заяви още той за идеята на председателя на ВКС Лозан Панов. Дечев е за изваждане, но не на директно подчинение на изпълнителната власт, а прокуратурата да отговаря пред НС и президента.

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …