понеделник , 24 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Съдебната реформа в ръцете на Велико народно събрание и нов правосъден министър
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Съдебната реформа в ръцете на Велико народно събрание и нов правосъден министър

Съдебната реформа остава в ръцете на Велико народно събрание (ВНС) и нов правосъден министър, след като Христо Иванов подаде оставка заради приемането на ревизирания вариант на квотите в магистратската и парламентарна квоти в съдийската и прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет. Това стана ясно от коментарите на бившия конституционен съдия Димитър Гочев и на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов в еМисия България.

„Този опит за реформа е малко половинчат, защото идеята беше да се хване по-широка гама от проблеми. Доста време се загуби в спорове как да стане, дали е допустимо или е необходимо ВНС. Оттам нататък проблемът взе да се решава чрез политическите игри и договорки. Една съдебна реформа трябва преди всичко да се прави от хората, които разбират от тази материя, а не от политиците“, заяви Гочев.

Йорданов се съгласи за необходимостта от свикване на ВНС. Коментира и ситуацията във властта след оставката на Христо Иванов: „Не мисля, че стабилността на управлението се разклаща. Не съм видял да има единна позиция на Реформаторския блок по отношение оттегляне на подкрепата към кабинета. Не мисля, че може да очакваме сериозни политически трусове. Следва да се види следващият министър какви изменения в Закона за съдебната власт ще внесе. И доколко новият министър ще има подкрепата на управляващите и парламентарното мнозинство“.

Вижте също

prepodavane

Димитър Владиков разкрива тайната за успешна кариера зад граница

История за успеха – един българин, успял да пробие в академичния свят на гъстонаселен Китай. …