събота , 24 март 2018
Начало / Хайд Парк / Съдебната реформа от „Осанна“ до „Разпни го“ – дискусия в студиото

Съдебната реформа от „Осанна“ до „Разпни го“ – дискусия в студиото

Върви ли България по пътя на Русия и Унгария с опита на ГЕРБ и патриотите да внесат промени в Закона за съдебната власт, които да ограничат външното финансиране за съсловните организации. Какви са очакванията на чуждестранния бизнес за реална съдебна реформа у нас. Нужен ли е ефективен контрол над прокуратурата и пълна независимост на съда.

Тези и други актуални правосъдни теми коментираха в „Хайд парк“ съдия Петко Петков, член на Съюза на съдиите в България, и Венислав Йотов, вицепрезидент на Американската търговска камара, която изпрати писмо, подписано от редица търговски камари, до институциите в страната, настоявайки за ефективна и действителна съдебна реформа.

„Липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура безспорно се явява една от най-съществените бариери пред икономическия растеж в България и привличането на чуждестранни инвестиции и български предприемачи“, се казва в писмото.

Според съдия Петко Петков законопроекта за ограничаването на финансирането няма как да се случи. Той се опасява, че то пряко би рефлектирало върху възможността магистратите да продължават своето обучение, тъй като би ги възпрепятствало да се ползват от доходи или средства по програми като „Фулбрайт“, стажове в Европейския съд по правата на човека и др.

Венислав Йотов е убеден, че реформата е доста по-продължителен процес и трябва да продължи след първите направени стъпки. Всички вярват, че съдебната система изведнъж ще почне да работи много добре, но нямаме такова усещане, каза той, като се спря и по-подробно на исканията в писмото на камарите. По думите му те са получили покана за среща в края на следвашата седмица с Екатерина Захариева и Цецка Цачева.

Даваме насоки, които трябва да се основават на принципни позиции, а конкретиката оставяме на специалистите, обяснява Йотов.

Според него диалогът по съдебната реформа трябва да е доста по-широк и разбираем, за да могат много повече хора, вкл. бизнес органзизациите, да се включат в този процес.

Вижте целия разговор с двамата гости:

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …