понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Съборетина за милиони – къщата на Рачо Петров в центъра на София е пред рухване

Съборетина за милиони – къщата на Рачо Петров в центъра на София е пред рухване

В рубриката „Срещу течението“ разплитаме казуса около една спорна сграда, наследство на някогашния министър-председател Рачо Петров, която всеки момент може да рухне в идеалния център на София.

Къщата е била собственост на Рачо Петров, генерал от българска армия, военен министър в правителството на Стефан Стамболов и два пъти премиер на страната.
Имотът се намира на ълъла на бул. „Дондуков“ и ул.“Бенковски“.

„В продължение на 50 години този имот беше отчужден и беше на държавата, не мой“, обясни в студиото на „Просто Диков“ Рачо Петров – внук, наследник на имота и един от най-богатите реститути у нас.

„Тази сграда е моята семейна акционерна фирма „Мадара“. 66% от нея са мои срещу представени акции. 34% изкупихме като малки акционери, така че тя е на семейството ми, не на държавата“, категоричен е Рачо Петров.

„Твърденията, че останалата част са на фирма, са абсолютна фалшификация отпреди 20 години. През 1992 г. дори имаше опит за взривяване, бяха започнали действия за поставяне на взривове в основите“, обясни Петров.

„Проблемът не е със самата сграда, а с местоположението й. Аз съм продал 66% от нея за 400 000 евро на Румяна Карлова и не крия това. Когато стана продажбата, пловдивското „Пропърти холдинг“ поръчаха една изфабрикувана статия срещу мен, защото самите те играят с фалшиви документи. Искат те да вземат мястото“, допълни той.

Казус има и около резиденцията в Белово, където е погребан ген. Рачо Петров.

„Съдът ни възстанови имота без проблем, но кметът на Белово, който е с условна присъда, изведнъж каза, че вилите не са наши. В един момент се оказа, че общината защитава нашите частни взаимоотношения и започна една история, която стигна до ВКС, където решението на Пловдивския съд от 23 страници да ни върне имота беше върнато от съдия Златка Русева с решение от само 4 страници“, обясни наследникът на Рачо Петров.

„Сега чакам или съда да преразгледа делото или да се отнеса към международна инстанция“, категоричен е Рачо Петров.

Вижте повече подробности в следващото видео!

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …