петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / С историческо гласуване Бетси Девос бе избрана за министър на образованието на САЩ
JIVA_TRUMP картинка

С историческо гласуване Бетси Девос бе избрана за министър на образованието на САЩ

Поредно спорно назначение в кабинета на Доналд Тръмп влезе в историята – гласуването на министъра на образованието Бетси Девос.

Тя бе номинирана от президента, а кандидатурата ѝ беше гласувана от Сената. При гласуването към демократите, противници на Девос, се присъединиха двама републиканци и двама независими сенатори. Това доведе до 50 гласа „за“ и 50 „против“ кандидатурата.

Стигна се до намеса от страна на вицепрезидента Майк Пенс, който даде решаващия глас, с който Девос бе избрана за министър на образованието.

Междувременно приключи изслушването на страните по делото за имигрантските ограничения, въведени от Донад Тръмп.

Миналата седмица Федерален съд блокира указите, съгласно които гражданите на 7 държави с мюсюлманско население не могат да влизат в Съединените щати.

Министерство на правосъдието обжалва това решение, а Апелативният съд настоя за повече правни аргументи относно това решение, което раздели нацията и предизвика хаос по летищата.

Магистратите изслушаха по телефона адвокатите, представляващи министерството, както и другата страна – щатите Вашингтон, Минесота, които заедно с десетки организации за човешки права оспорват разпоредбите на президента.

Доводите на администрацията на Тръмп бяха, че е недопустимо по такъв начин да се поставя под въпрос националната сигурност.

Вижте също

JIVA_PAMETNICI картинка

Какво (не) знаем за постиженията на българските жени

В сряда след тайна акция София осъмна със седем нови паметника на жени, които по-късно …