понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / С електрическа триколка от Банкок до Париж… през София
Снимка: Фейсбук

С електрическа триколка от Банкок до Париж… през София

Зелени пилигрими – това са трима френски студенти, които се редуват зад волана на едно необикновено превозно средство, за да пропътуват половината свят с екологичната си идея. Реми Фернандес, Карен Кулакян и Лудвиг Мерц учат в Института по мениджмънт в Тулуза. Последната една година от следването си прекарват в най-големия университет в Банкок, Тайланд. В рамките на обучението има задължителен 6-месечен стаж, за който тримата реализират чудновата и смела идея. Образователните ѝ цели се съчетават с каузата за опазване на околната среда и с неповторимо приключение по пътя.

20 000 км на три колела

Тримата младежи тръгват на пътешествие с електрическа триколка през 15 държави. „Пътят е дълъг 20 000 км, което е истинска лудост. Тази количка не е предназначена за това, което го прави още по-голяма лудост“, казва Реми.

От Тайланд, през Лаос, Китай, Казахстан, Русия, Грузия, Армения и Турция, тримата минават и през София със зелената си кауза. „Аз съм капитанът!“, държи да отбележи Карен с голяма усмивка още от самото начало. Той планира маршрута на пътешествието – всяка спирка е добре планирана, за да могат да зареждат батериите на електромобила. После обяснява, че е написал дипломната си работа по мениджмънт на международни проекти с това пътуване.

„Всеки от нас търси нещо, иска да израства, да търси себе си. Аз съм на 26 години и съм живял в Австралия и другаде в чужбина, а в Тайланд реших, че трябва да направя нещо по-голямо от мен самия. Нещо, което даваш на другите. Въпреки че ние не правим толкова много – ние просто пътуваме с електрическа триколка, не променяме света, защото не можем да го променим сами, промяната е много масово, общо дело, но ние правим нещо малко, което кара големи неща да се случват. Аз лично правя нещо подобно за първи път“, разказва Карен Кулакян.

От България пътешествието продължава през Сърбия, Хърватия, Унгария, Австрия и Германия до Франция. Преди да стигнат до университета си в Тулуза, те ще се отбият в Париж за Срещата на ООН за климата през декември. С проекта си те представят електромобилността като алтернативен начин на придвижване, който не оставя отпечатък върху околната среда.

„Човек трябва да се замисля за начина, по който се придвижва, но докато мисли, трябва в същото време да живее живота си на пълни обороти и да се забавлява. Това правим ние“, усмихва се Реми.

Чиста енергия

Освен че е най-ексцентричното возило на пътя, зелената триколка се движи изцяло с чиста енергия – 15% от нея идва от соларните панели на покрива и 85% – от литиеви батерии. „Трябва да ги презареждаме всяка нощ, като се включваме към електрическата мрежа на къщи, хотели. Трябва ни само контакт – същия, в какъвто се включвате микровълновата печка или телефона си, за да се зарежда“, казва Реми.

Лудвиг намира няколко предимства на този начин на придвижване. „Не трябва да спираме на бензиностанции, просто изминаваме по 350 км, колкото издържат батериите. Освен това сметнахме, че за 100 км харчим по около 1,5 долара, така че е и доста евтино“, отбелязва студентът, който се грижи за механиката и поддръжката на електромобила.

На няколко пъти батериите свършват и тримата младежи добутвали триколката до следващия контакт. „Трябва да бъдеш позитивен през цялото време. Това е едно от предизвикателствата. Не всеки може да осъществи подобен проект, защото не всеки може да остане оптимист и в най-лошата ситуация“, отбелязва Реми и допълва, че именно през трудностите, през които хората преминават, се изграждат приятелствата между тях. „Странно е как понякога просто искаш да сриташ задника на приятеля си!“, казва Реми, май на шега. След три месеца заедно на път момчетата вече са свикнали с особеностите на характерите си.

Едно наистина международно начинание

„Триколката е тайландско изобретение, което сега се произвежда от една холандска компания. Нашата количка е с батерии, които купихме от Китай, а соларните панели са произведени в Банкок. И технологиите идват от различни места, и ние сме от различни места“, подчертава Карен.

Той самият е роден в Армения, но отдавна живее във Франция със семейството си. Реми е от Франция, а Лудвиг – от Германия. „В тази триколка е истинско „врящо гърне“ – перфектният довод да попътуваме около света“, допълва Карен.

Чарът на бавното пътуване

Заради техническите особености на триколката, създадена за кратки разстояния в градски условия и на топъл климат, пътуването е необикновено бавно. Превозното средство развива 80 км/ч, но за по-безопасно младежите се движат с около 50. Все пак намират чар в бавното пътуване. „Зависи от начина, по който възприемаш живота. Ако трябва да отидеш на работа сутрин, не е особено предимство, но за нас е готино, защото не можем да изминем толкова дълги разстояния и трябва да спираме на места, на които никой турист не би се отбил“, разказва Реми.

Лудвиг си спомня с най-топло чувство една вечер в Казахстан, когато попаднали в малко градче без хотел. „Попитахме някакъв мъж на улицата къде можем да спим. Той помоли да изчакаме секунда и вдигна телефона. След малко каза: „Можете да дойдете вкъщи, жена ми няма нищо против.“ А тези хора не бяха изобщо богати, нямаха много – само две стаи и в спалнята имаше само едно легло, на което спяха родителите и двете деца. Беше трогателно, че на всичкото отгоре ни отстъпиха леглото си и спаха на земята. Никога няма да забравя какво направиха тези хора за нас“, разказва младежът.

Той споделя, че по време на пътуването е променил изцяло отношението си към живота. „В началото отивах на туристическите места и снимах нещата, които виждам. В Китай например има невероятни неща. Сега обаче повече ме интересува да опозная хората. По време на пътуването разбрах, че не е важно дали ще видиш още една сграда в още един град. Навсякъде има невероятни неща – планини, прекрасни гледки, но това, което е различно, са хората и срещите с тях правят пътуването специално“, категоричен е Лудвиг.

Малките стъпки и глобалните решения

През декември зелените пилигрими трябва да пристигнат в Париж за Срещата на Върха на ООН за климата. Целта ѝ е да изготви глобално и законово обвързващо споразумение за борба с климатичните промени.

„Такива срещи винаги са важни, макар че след тях обикновено остава усещане за разочарование. За тях обаче трябва да мислим по друг начин – на принципа на колелото, ако спреш да въртиш педалите, колелото пада, затова трябва да продължаваш да се движиш непрекъснато, дори и да не изглежда, че стигаш далече“, казва Реми.

„Посланието ни е, че електрическата мобилност е важно решение за бъдещето, а с нашия практически опит от пътуването, макар и малък, ще се опитаме да покажем на експертите, а и на хората, че трябва да започнем от това – от практическото решение“, настоява Карен.

Лудвиг също смята, че промяната може да започне от нещо малко, с няколко души: „Искаме да накараме хората да осъзнаят, че има и друга възможност – ако променят навиците си, те могат да направят нещо добро за климата, и то докато се забавляват!“

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …