сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ружка Николова от Аржентина – „Българка на годината 2015″

Ружка Николова от Аржентина – „Българка на годината 2015″

Ружка Николова от 33 години живее в Аржентина и е посветила голяма част от живота си на съхранението на българската култура там. През май тя бе отличена с голямата награда на Държавната агенция за българите в чужбина „Българка на годината“ за 2015 г.

В Аржентина я отвежда нейният брак с аржентинец от български произход, разказа самата тя в еМисия България.

Николова си спомня, че първите й впечатления от страната – където отива още по времето, в което България е социалистическа държава – са свързани с желанието й и тя да си има къща като онези, които вижда при пристигането си в Аржентина. След време обаче си дава сметка, че това не е възможно заради огромните цени.

Не беше никак трудно да се адаптирам към онази реалност, категорична е обаче Николова. Дори смята, че особени разлики няма.

„Аржентина е страна, съставена от имигранти, в която всеки е потомък на някого. Ако в тази държава всеки говореше на собствения си език, те никога нямаше да станат нация“, казва още тя.

По думите й по неофициални данни българите там са около 100 хил., вече трето и четвърто поколение, като нова имиграция почти няма, а съществуващата е концентрирана в определени градове и е доста сплотена.

В Аржентина Ружка Николова е имала много професии, но от много години преподава и български, а от 6-7 години е председател на едно от най-старите дружества там, което си има и танцов състав, изключително известен в страната.

Ръководя танцов състав, правя изложби, прожектирам филми, превеждам книги, участвам в радио- и телевизионни предавания, бродирам ризи, разказва тя за дейността, която развива.

Защо според нея е била избрана за наградата, какво е отношението на държавата ни към нашите сънародници зад граница, трябва ли българите зад граница да гласуват и какви български събития се организират в далечна Аржентина – чуйте от самата нея:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Иван Танков

    Аржентина* – извинете за объркването

  2. Иван Танков

    Познавам Ружка от години. Тя е двигателят на българската общност в България. Поклон до земята.