сряда , 16 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Хайд Парк / Руслан Трад за „Убийството на една революция“ и защо изчезна темата Близък Изток от новинарския поток
trad

Руслан Трад за „Убийството на една революция“ и защо изчезна темата Близък Изток от новинарския поток

Битката за Алепо приключи. Защо обаче конфликтът в Сирия скоро няма да приключи? Този въпрос си задават много анализатори, които наблюдават процесите в страната. Сред тях е и журналистът Руслан Трад, който е наполовина българин, наполовина сириец. Преди седмица той издаде книгата „Убийството на една революция“.

„Има няколко причини, по които трябва да говорим. На първо място – хуманитарната катастрофа в Сирия, която засяга и нас. Ситуацията в самата Сирия, прецедентите, които създаде тази война в международен план. Международните отношения никога няма да бъдат същите след войната в Сирия – много пъти бяха потъпкани законите на международното пераво в името на една или друга държава и интересите й“, каза Руслан Трад.

„От началото на 90-те години, темата за Близък Изток ичезна от новинарския поток, не само в България. Имаше няколко събития свързани с Ираело-Палестинския конфликт, но като цяло Близкия Изток и Северна Африка стояха в новините малко като тип турситически, екзотични дестинации. За тях не се говореше какво се случва, като проблематика. И след избухването на Арабската пролет през 2011 година изведнъж отново видяхме една територия на картата, което за нас беше едно тъмно петно“, заяви журналистът.

Цялото интервю на Ивайло Везенков с Руслан Трад, вижте във видеото.

Вижте също

purvadama

Какво работи първата дама и трябва ли да има отделна институция за съпругата на президента

През изминалата седмица френският президент Емануел Макрон се опита да въведе официален статут на първата …