понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Спорно за спорта / Русия няма да бойкотира Зимните олимпийски игри

Русия няма да бойкотира Зимните олимпийски игри

Вълна от възмущение и одобрение последва, след като Международният олимпийски комитет взе безпрецедентното решение да изхвърли Русия от участие в зимните Олимпийски игри в Пьончан догодина. Мигновена, разбира се, беше руската реакция. Малко след тежката дума на МОК президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков, който също временно е с отнето членство в комитета, заяви, че от „Сборная“ възнамеряват да обжалват наказанието пред Спортния арбитражен съд. Решението на организацията Жуков определи го като спорно. 22-ма от атлетите с доживотна забрана за участие в Олимпийски игри вече внесоха жалба в съда в Лозана. Самият руски президент Владимир Путин намекна, че зад наказанието се крие политически умисъл.

„Това, което ме притеснява е следното: кога стартират игрите в Пьончан – през февруари. А кога са президентските ни избори? През март. Има огромни съмнения, че решението и изнесената информация, че държавата е замесена и отговорна за злоупотребата с допинг, създават нужните за някои хора условия за недоволство сред феновете на спорта и атлетите от това.“ По-директни в изказването си бяха депутатите от руската Държавна дума.

Заради системно нарушаване на антидопинговите правила МОК вчера реши да забрани на руски атлети да се състезават под собствен флаг. До участие ще бъдат допуснати само онези състезатели, които не са уличавани в употреба на забранени вещества. Те ще се състезават
под наименованието „Олимпийския спортист от Русия“ и при евентуална титла няма да чуят химна на страната си. Освен това Русия ще трябва да плати 15 милиона долара глоба, която ще покрие разходите по разследването. А то разкри подкрепяна от властите в държавата мащабна допинг програма по време на игрите в Сочи през 2014г. В тази връзка доживотна забрана да отговаря за олимпийската делегация на Русия получи и спортният министър – Виталий Мутко. Сега отворен остава въпросът ще бойкотират ли руските атлети олимпиадата, или ще участват, въпреки забраната да използват символи на руската държава.

Повече от Спорно за спорта- ТУК

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …