неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Румяна Таслакова: Спомен за 10 ноември и поета Константин Павлов

Румяна Таслакова: Спомен за 10 ноември и поета Константин Павлов

Румяна Таслакова наблюдава мъчителните политически промени през 1989 г. отвъд Желязната завеса. Журналистката дълги години работи в „Дойче веле“, като десет от тях е главен редактор на българската програма.

Казва, че свободата е отговорност и има свои задължения. И че може би 27 години преход са малко.

С нея за политическите и исторически промени от 10 ноември 1989 г. насам, както и за творчеството и борбата за промяна на големия български поет Константин Павлов, на когото тази вечер в НДК е посветена паметна вечер, разговаря колегата ни Кремена Николова.

Таслакова си припомни как се е разплакала точно там, пред Двореца на културата, след напускането на историческата Кръгла маса, когато група хора отпред са започнали да скандират „Дойче веле, Дойче веле“. Тогава видях, че нашата работа в Германия не е била безполезна, каза тя.

На 17 години Румяна Таслакова напуска България, обявена е за невъзвращенец, има присъда… Казва, че решението да напусне родината не е било трудно, тъй като заради семейството си е нямало да има възможност да учи и да прави това, което иска у нас. По-лесно е и заради това, че майка й е германка.

Тя се връща у нас през 1985 г. с делегация на немския външен министър, която е на тридневно посещение у нас. Просто исках да почувствам как мирише България, как изглеждат хората, какво става тук, но не можех да установя никакви контакти, защото се страхувах, че ще им навредя, спомня си Румяна.

Връща се отново през 1989 г., за Пловдивския панаир, но още преди 10 ноември, когато по спомените й все още не е усещала никаква промяна във въздуха. Случилото се на тази дата я истински я изненадва.

Като една от големите грешки на прехода Румяна Таслакова вижда липсата на декомунизация и лустрация. Теренът трябваше да се изчисти, категорична е тя.

Днес тя забелязва у българите отчаяние след еуфорията преди толкова години и чувство за липсваща справедливост и безнаказаност, която подронва морала.

Журналистката описа и първата си среща с опозицията и президента Жельо Желев, който описва като визионер и човек с много твърда воля. Тя си припомни и за други лица от времето на прехода, повечето от които вече не са в политиката.

Един от нейните близки приятели е и поетът Константин Павлов, който 10 години е без право да публикува заради несъгласията му с режима. Описва го като скромен, интровертен и много умен човек с огромно чувство за хумор.

Той не правеше компромиси по време на комунистическия режим, което му донесе много трудности в личния живот, но затова пък остана чист, казва Таслакова. Вижте какво още разказа тя:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …