понеделник , 23 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Румяна Коларова и Асен Александров: Ще има ли реформи в образованието

Румяна Коларова и Асен Александров: Ще има ли реформи в образованието

„В момента не се извършва качествен контрол на образованието. На всеки един сигнал се отговаря много общо. Наказани почти няма, има предписания. Независима система за контрол ще окаже пряко влияние върху качеството на образованието. Има много добри неща в закона, но те не се изпълняват“.

Това обясни Васил Николов, който се включи в протест в София с искане за реформи в образованието.

Бившият министър на образованието Румяна Коларова и директорът на столичното 51 училище Асен Александров гостуваха в студиото на Код 11-13 и коментираха исканите от родителите реформи в образованието.

„Трябва да променим начина на финансиране и начинът, по който си взаимодействат всички“, заяви Коларова.

„Предвижда се нов модел, при който по-малките училища с по-малко ученици да бъдат финансирани допълнителни, както и тези, които са в по-отдалечени райони и с по-рискови групи“, коментира от своя страна Асен Александров.

Сред идеите на родителите е да има редовни психотестове и за методите на преподаване на учителите.

„Ако имате активна позиция на родителите, не е лошо. Напротив“, категорична е Коларова. Александров обясни как се променя формата на делегираните бюджети. По думите му, не може да има абсолютно независима контролна система, тъй като тя все пак трябва да се финансира.

Според Коларова, се върви след проблемите и гафовете с неприятни последици. „Виждам, че медиите винаги активно са участвали. Те трябва да бъдат активен партньор“, коментира бившият министър на образованието.

Вижте повече за идеите на родителите за реформи в образованието и коментара на експертите:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …