неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Румяна Ченалова: Прокуратурата е зависима, дьо Кабан открадна пари, ще съдя Галя Георгиева

Румяна Ченалова: Прокуратурата е зависима, дьо Кабан открадна пари, ще съдя Галя Георгиева

Бившият съдия от СГС Румяна Ченалова гостува в студиото на „Честно казано“ и коментира обвиненията срещу нея, компетентността и зависимостта на прокурорите, скандалите във ВСС, делото „Октопод“ и разкри, че френският посланик Ксавие дьо Кабан е откраднал пари. Отстраненият магистрат заяви и че ще съди Галя Георгиева. Ченалова разказа, че преди два месеца СГС е прекратил наказателното производство срещу нея по обвинението за престъпление по служба и документно престъпление във връзка с търговско дело. За него се твърдеше и че тя е позволила на една от страните да не внесе държавна такса, преправил е съдебен протокол и е облагодетелствала страна в процеса.

„Имаше показания, че съм ходила на една яхта. Свидетелят се появи по странен начин. Проверката беше образувана по показания на свидетел фантом. Изведнъж се появява журналистката Маргарита Михнева, на която съм любимка още от времето на делото „Октопод“. За разлика от прокуратурата, съдът наистина държи на законността. Всеки съдия е реално независим“, заяви Румяна Ченалова.

Тя каза, че е започнала да се съмнява в компетентността на прокурорите. „Каквито и да са поръчките, все пак трябва нещата да се направят по закон. Не можеш да допускаш глупост след глупост да влиза в съдебните зали. Доказателство за всичко това са оправдателните присъди“, заяви бившият съдия и припомни оправдателната присъда по делото срещу колегата й Петър Сантиров, който бе обвинен заедно с бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов, а в последствие оправдан.

„В съдът встъпва едно недоносче и човек започва да си мисли – толкова ли са смазани, че не могат да се противопоставят“, заяви бившият съдия. Тя разказа, че като прокурор преди 1989 г. до нея стигнало искане от партията да прекрати дело. Ченалова обаче написала сигнал до главния прокурор и квалифицирала деянието.

„Прокуратурата не е независима и прокурорите се страхуват. Те просто се страхуват. Страхът не е от главния прокурор, а от системата, която е създадена. Той контролира и води мнозинството във ВСС. В съдебната система продължава да се говори за тежка корупция, макар че бях превърната в символ на най-лошото в системата и бях отстранена“, категорична е Ченалова. Тя припомни думи на бившият градски съдия Владимира Янева, която многократно й казвала: „Трябва да има жертва“ и коментира и изказванията на френския посланик по казуса „Белведере“.

„Никой не обърна внимание след като се огласи информацията за поведението на френския дори да излъчи информацията, че всъщност френският посланик дьо Кабан е откраднал няколкостотин хиляди лева от парите, които е събрала фондацията. Това изявление беше направено от министерството на културата с информацията, че това ще бъде предадено на френските съдебни власти. Освен това той е получил 50 000 лв. дарение от самото „Белведере“, заяви Румяна Ченалова.

По думите й, той е прав, че има корупция в системата, но не е направил изявленията си с чисти мотиви и намерения. „Той даде повод да бъда превърната в мишена, но нещата тръгнаха много по-рано – от момента, в който на мен ми беше разпределено делото „Октопод“ през 2012 г., когато ми беше разпределено през есента и 4-5 месеца по-късно в Македония срещу мен беше образувано парадоксално дело за работата ми като адвокат“, обясни бившият магистрат. Тя каза, че наистина по онова време не е имала реална представа кой е Алексей Петров, но сподели, че много приятели й се обаждали и я съветвали да си направи отвод по делото, защото той е опасен.

„Не допусках, че това е възможно. Не съм имала амбиции чрез делото да постигна нещо – професионално израстване или кариера. Цветан Цветанов не ми се е обаждал тогава, но чрез Янева знаех, че той проявява постоянен интерес към това дело. Мен винаги ме е дразнело прякото вмешателство“, заяви Ченалова.
Тя посочи, че в интервюто за Сашо Диков в предаването „Просто Диков“ миналата седмица Алексей Петров не е казал една лоша дума срещу прокуратурата и срещу Бойко Борисов. (Припомнете си разговора ТУК).

„Галя Георгиева имаше поръчка или личен мотив да извърши тези проверки на делата и написа тези безумия в докладите. По нейните безумия ми образуваха дела, но ги прекратиха. Разбира се, че ще я съдя. Започнах две частни дела срещу нея и Димитър Узунов за клевети. Имаше отводи, бяха изпращани по други съдилища, бяха прекратявани. Това не е проблемът, а в това, че започна по инициатива на Галя Георгиева проверка към съдилищата, които не са я уведомили, че аз съм подала такива тъжби“, разказа отстраненият магистрат.

„ВСС може да образува производства, да ги уволни, да наруши репутацията и авторитета на съдиите. Защо Елка Пенчева, която остави 400 дела, които не са погледнати, две години не могат да решат дисциплинарната й преписка. А на Методи Лалов наложиха наказание забележка за неизписване на 20 дела. Какъв е аршинът?“, запита реторично Ченалова.

Тя разказа и какво се е случило след като Мондешки е казал, че тя нарочно е правила записите, за да изнудва политици. „Както очаквах, нищо не се случи. Беше образувано дело срещу неизвестен автор за изясняване на авторството на записите. Но никой не ме е попитал: „Ти ли си правила записите или не си?“. Никой не ме е попитал – „Ченалова, това което Янева и Мондешки разказват, вярно ли е? Имате ли други впечатления?“ посочи бившият съдия.

Тя заяви категорично, че никога не се е срещала с Делян Пеевски. Чуйте целия разговор с Румяна Ченалова в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …