понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Румяна Ченалова: Не се страхувам от заплахите на Цацаров, той грубо и безцеремонно нарушава Конституцията

Румяна Ченалова: Не се страхувам от заплахите на Цацаров, той грубо и безцеремонно нарушава Конституцията

В рубриката „Държавата според Стажанта“ Сашо Диков прочете отворено писмо на съдия Румяна Ченалова до главния прокурор Сотир Цацаров и медиите. Тя се включи по телефона и коментира кое я е подтикнало да напише това писмо.

„Въпросите, които задавам на главния прокурор, са в следствие на моето различно отношение към действителността“, каза Ченалова.

„Прокуратурата според мен и главният прокурор трябва да респектират – с уважение, с човечност, ако щете. Напоследък нещата твърде много започнаха да се изкривяват. В последните заседания на ВСС главният прокурор заплашва членовете на ВСС, че ще има досъдебни производства“, обясни Румяна Ченалова.

По думите й, главният прокурор Сотир Цацаров грубо и безцеремонно нарушава и Конституцията и Европейската харта за правата на човека, категорична е съдия Ченалова.

„Аз не се страхувам от заплахите на главния прокурор. Противопоставям се на този маниер на прокуратурата въобще. Ако аз се страхувах, нямаше да казвам всички тези неща. Едва ли с моите думи ще повлияят на делото срещу мен. Всичко това ми носи негативи, а не позитиви“, добави съдия Ченалова.

Тя коментира и двете писма, които е изпратила до европейските институции, с които критикува работата на съдебната система и прокуратурата. „Аз не крия съдържанието на тези писма, стоя зад всичко, което съм казала. Част от нещата съм заявила по-рано. Разбира се, че съм готова и ще ви ги предоставя“, обеща Румяна Ченалова.

„Аз не съм била информирана и не съм участвала във всички разговори между Мондешки и Янева, тъй като те имат специфични разговори. Може би те ще отговорят на въпросите, ако поискат, разбира се“, добави още тя по повод записите на разговори, които изтекоха в медиите.

Чуйте целия разговор със съдия Румяна Ченалова в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …