вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Румяна Ченалова: Има сигнал до ВСС, че Цацаров е искал 10 хил. лв., за да се реши дело

Румяна Ченалова: Има сигнал до ВСС, че Цацаров е искал 10 хил. лв., за да се реши дело

Забележете срещу главният прокурор не може да се образува дисциплинарно производство, няма кой да образува досъдебно производство. Самата ситуация с „Яневагейт“ ясно показа тези обстоятелства.

През 2010 г. един гражданин депозира във Висшия съдебен съвет сигнал (ВСС), в който отразява, че главният прокурор приема граждани в кантората на съпругата си и той го е посетил по съвет на негов адвокат, като е получил уверението, че ако плати сумата от 10 хил. лв., ще спечели делото на ниво окръжен съд. Това го казва гражданин, наречен Христо Иванов Чобанов, който се подписва с името и адреса си.

Това заяви съдия Румяна Ченалова в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

„Такава преписка има. Била е прекратена веднъж, а след това е възобновена от сегашния ВСС. Но каква е съдбата на тази преписка никой не знае. Такъв сигнал има, но няма гласност. Един човек с името и адреса си заявява определени обстоятелства, които са и престъпление, ако се докажат, образува се преписка, но какво става с нея никой не знае. Един неизвестен човек депозира в прокуратурата сигнал срещу мен. Няма го, тако лице не съществува – незабавно се образува проверка, съответно досъдебно производство за това, че съм взела 690 хил. лв., каквито никога не съм взимала“, категорична е Ченалова.

„Твърдя, че прокуратурата е недосегаема в лицето на главния прокурор, което позволява при съответната воля да се заплашват, изнудват, манипулират граждани

физически лица, членове на политически партии и т.н. В едно от последните заседания на ВСС, главният прокурор, може би на шега, а може би не, се опита да прекрати разгорещените дебати с изречението, че вероятно ще има досъдебни производства, на което един от членовете отговори, че не се страхува, ако срещу него бъде образувано. Едно такова изречение не може да бъде шега, не може да бъде казано пред такъв форум, когато заседанията се излъчват онлайн. Това, по моя преценка, е форма за заплашване и показване, че човекът, който решава нещата е главният прокурор“, подчерта още Ченалова.

Тя коментира и поредните записи, който през седмицата сайтът „Биволъ“ разпространи, на разговори между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева, в които се включва и адвокат Момчил Мондешки.

„Парадоксът е, че ВСС, който извърши в някаква степен проверка по тези записи, не прояви необходимото усилие, за да намери адв. Мондешки. Доколкото знам той е разпитван в прокуратурата по делото за изясняване кой е правил записите, но прокуратурата и главният прокурор очевидно не са намерили за необходимо да дадат известния адрес на адв. Мондешки, за да бъде изслушан и във ВСС. Така че тази проверка мина срамно и позорно за ВСС, тъй като трябваше да бъдат разпитвани висши магистрати от категорията на главния прокурор, председателя на Върховния административен съд, членове на съвета, а това явно не се харесваше никому“, каза Ченалова.

По думите ѝ твърдения на самия адвокат Мондешки са, че работи с Делян Пеевски и с Първа инвестиционна банка (ПИБ).

„Тези неща са лесно проверяеми, но няма воля и хора, които искат да бъдат проверени. Нека, например, се провери дали ПИБ е изплащала хонорари на адв. Мондешки и какви, по какви дела. Защото дори той да не разполага с копия от тези пълномощни, ПИБ някъде е правила отчитане – деклариране на приходи и разходи и трябва да са посочени тези раходи. Може и да излязат доста интересни неща. Например, свързани с небезизвестното дело за разпределението на евросубсидиите за помощите за храни в Румъния, дело решено от Богдана Желявска. Но няма кой да провери тези неща“, отбеляза Ченалова.

Тя посочи, че никой не е проверил и разпечатките на телефонните разговори на членове на ВСС, есемесите или разговори, провеждани по Вайбър. Според нея това ще продължава, докато изтекат всички възможни срокове.

„Очевидно е, че всички лица, посочени в предходните записи от Владимира Янева, действително са провеждали такива срещи, действително главният прокурор в нарушение на задълженията си я е пазил и съветвал как да постъпи по делото „Червеи“, действително Георги Колев, председател на ВАС, е лобирал в нейна полза“, категорична е Ченалова.

Тя допълни по повод разрешенията за СРС-та, че много пъти службите и тези, които отговарят за тези разрешения, допускат немърливост.

„Ако не се разреши на едно място, се разрешава на друго. Разрешенията се искат от различни служби и при липсата на единен регистър не може да се проследи даванили са такива разрешения, за колко време , преди колко време, което е в нарушение на правата на гражданите“, подчерта тя.

Вижте целия разговор с Румяна Ченалова в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

9 коментара

 1. Петър Петров

  Цацаратурата и преди, и сега не работи. Съдът също не може да кихне от тая партийна квота във ВСС. Май трябва гражданите да им покажем кой коли и беси и кой е суверена в тая държава! Оляха се!

 2. Мартин Иванов

  „Ало Ваньо“ – ти откъде знаеш, че хем са клюкарска история, хем са истина? Да не си Сашо Диков или Иво Прокопиев? Или гледаш на кафе? В България си невинен, до доказване на противното! Смешно е през 2010 г. да има подаден сигнал, а няколко години по-късно Цацаров да бъде избран за Главен прокурор!

 3. Ало Ваньо

  Може да са клюкарски истории, но пък са истина.

 4. един трол

  5-те коментара отдолу са писани от един и същ човек.

 5. Евгения

  Бойко е прав, че това са някакви клюкарски истории. Две кукумявки седнали да си говорят на кафе и при тях дошъл един бухал. По-подходящо е за жълтите страници за Уикенд, от колкото за сериозна телевизия.

 6. Двама провалени хора в кариерата. Тази Чаналова е готова да каже всичко, за което й се плати, а на Диков е ясно, кой му плаща – Цветан Василев. Този Мондешки е основната цел на поредната доза глупости и манипулации. Този адвокат беше основна фигура при продажбата на активи от фалиралата КТБ. За това и се чуди Василев по всичките си канали как да го удари. Явно Бивол са заработили най-добри хонорари с тези записи и сега останалите платени глашатаи на пишман банкера са се включили да тръбят.

 7. Падение е да се занимава човек с платените новини на Бивол. И ето поредните клевети, та да има работа какво да дъвчат другите журналисти, не че няма по-важни неща за отразяване и напълно забравени теми.

 8. Веселина Божилова

  2010 Цацаров още не беше главен прокурор

 9. Несериозна работа е да твърдиш, че гл.прокурор ще иска 10 бона!