сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Румяна Бъчварова: На фона на вързаните ни ръце, резултатите са впечатляващи

Румяна Бъчварова: На фона на вързаните ни ръце, резултатите са впечатляващи

Задавате ми реторичен въпрос, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в интервю за еМисия България, в отговор на въпрос има ли обществено доверие в МВР.

„Истината е, че характерът на престъпленията, които регистрираме, изисква доста повече усилия от различни институции“, подчерта тя.

„Адекватните присъди и наказания биха имали своя превантивен, възпиращ ефект, ако се дават в кратък срок (…) Понякога справедливото наказание се отлага с години или е твърде ниско“, коментира Бъчварова и допълни, че това е констатация на факт, а не повтаряне на рефрен (на премиера Бойко Борисов, който бе заявил „Ние ги хващаме, те ги пускат“ – бел.ред).

Министърът цитира статистика, според която разкриваемостта на битовите престъпления е 45 до 50%, което по думите й не е достатъчно, за да има възмездие.

По думите на Бъчварова колегите й в МВР работят изключително професионално, не не разполагат с ресурси, оборудване, екипировка и др, а парите за издръжка и капиталови разходи са малко, което ни „прави с вързани ръце“.

„На този фон резултатите са впечатляващи“, смята все пак вътрешният министър. И уверява, че в МВР имат идея как трудното финансово положение да се подобри, поне отчасти.

„В последните години политиката е на занижаване на разходите, а сега – особено в ситуация на бежански натиск и опасност от тероризъм, се появяват нови задачи“, посочи Бъчварова. По думите й се налага постоянно да се променят инструкциите и посоката, по които се работи.

Министър Бъчварова коментира и конкретни мерки от последния предложен пакет за МВР, като подчерта, че много добре е съгласувала с финансовия министър това, което прави.

В разговора бяха споменати конкретни въпроси като преназначаването на кадри, продължаването на правоотношенията с пенсионирани полицаи, идеята за намаляването на отпуската на служители и др.

Относно заплатите и командировките на граничните полицаи, по думите й те струват около 2,5 млн. лева на данъкоплатците, но министърът се надява с изграждането на предпазна ограда, техните бройки и съответно сумите да паднат.

Обмисля се и възможността военни да се включат в охраната на границите, като тази година предстои писането на законодателни промени в тази посока.

„Установих, че през последните 20 години МВР е най-реформираната институция – 75 промени, като при всеки министър е било направено нещо, което не е било довършено“, заключи Бъчварова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …