неделя , 23 септември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Румен Стоянов: Защо в България има рекорден брой болни от кучешка тения и можем ли да се справим с проблема

Румен Стоянов: Защо в България има рекорден брой болни от кучешка тения и можем ли да се справим с проблема

Ветеринари бият тревога – България, единствена в цяла Европа, е с рекордна заболеваемост от кучешка тения. Има ли полезен ход за решаване на проблема, коментира в студиото доктор Румен Стоянов.

„Наскоро разбрах, че притежаваме 51% от кучешката тения в Европа. Повече сме притеснени от това накъде вървим. Ако сме стигнали дъното, въпреки че констатацията е ужасяваща, ако сме тръгнали в правилната посока, може би ще има някаква надежда, но ние вървим в същата посока и става все по-лошо“, коментира Стоянов.

По думите му, това е паразитно заболяване и разрешаването му е елементарно. Той обясни, че с него се справят некомпетентни хора.

„Ако Българският ветеринарен съюз са всички ветеринарни лекари, които работят законно в тази страна и няма никакво оправдание за държавници, политици и общинари, които се правят, че не знаят за нашето съществуване. Можем с много по-малко финансови средства и разхищения на сгради и имоти да се справим с този проблем по един съвсем различен начин“, заяви ветеринарят. Той сподели, че е бил заплашен с бой. По думите му, не е възможно в България да не се вземат мерки.

„Много отдавна знаем, че има огромни ресурси, че страшно се преекспонират тези проблеми и че проблемът с кучетата може да се реши по много лесен начин и то хуманен“, коментира Стоянов. По думите му, сега те се държат в концлагери, където се оставят да умрат. „Един лекар, който не е могъл да се справи с една хирургична интервенция, вместо да го уволнят, го правят директор“, обясни ветеринарят.

Той обясни, че програмите до сега са били общински, но вече ще се направи национална програма.

Стоянов алармира, че БАБХ трябва да обърне внимание на проблема. В ЕС няма спор кой да изработва програмите и кой трябва да ги изпълнява.

„Отделени са много ресурси, а резултатът е ужасяващ. Националната програма ще влее още средства в същата дупка. Отново ще се направи едно префинансиране“, добави още той.

Чуйте целия разговор с ветеринарния лекар Румен Стоянов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …