понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Румен Райковски: Как се изработват цигулки на тъмно зад Океана

Румен Райковски: Как се изработват цигулки на тъмно зад Океана

Ще ви срещнем с един български майстор на струнни инструменти от другата страна на Океана. Румен Райковски майстори цигулки. Той казва, че голямото търпение е в основата на успешната му работа, вече близо 20 години. Ще ви разкажем как от плувец и учител, завършил Националната спортна академия в София, българинът решава да прави струнни инструменти и повече за пътя му от родината дотук.

„Първо заминах аз, след това извиках семейството си“, споделя Райковски. „Нашите усилия се насочиха към това да намерим някакъв път към Запада и там да успеем с труда си. Последната ни авантюра беше да заминем за САЩ и след няколко неуспешни опита“, разказва Райковски.

Румен е продал 25 свои произведения на изкуството. Използва само ръчни инструменти и древна италианска технология. Всичко започва с идеята и изборът на дървото – клен за задната страна, за предната – смърч.

„Освен това е важно откъде се взема самото дърво. Аз купувам от Европа – Италия и Босна. Дърветата съхнат най-малко 7 години. Интересното при правенето на цигулките е, че докато този процес се осъществява, се използва не толкова светлина, колкото тъмнина. Трябва да се правят в тъмнина“, споделя майсторът. Целият процес отнема 30 дни, а лакирането – още 2 седмици. Майсторът е убеден, че най-важно е търпението.

Вижте и чуйте в едно емоционално интервю на колегата от студиото в Чикаго – Петя Кертикова и оператора Марко Симич.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …