петък , 20 юли 2018
Начало / България избира / Румен Радев: Това е началото на най-важната мисия в моя живот

Румен Радев: Това е началото на най-важната мисия в моя живот

Румен Радев заяви, че от днес започва най-важната битка в живота му, помни думите си и ще отстоява ангажиментите си. Той благодари на всички, които са го подкрепили. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е категорична, че след оставката на кабинета, ако на БСП бъде връчен мандат за съставяне на ново правителство, те ще го върнат.

„Днес демокрацията в България победи апатията и страха. Въпреки блъфовете на властта за апокалипсис, вие гласувахте за промяна. Предстои да видим точните резултати, но сега е ясно едно – вотът даде отрицателна оценка на властта. На всички е ясно, че в България има нова политическа ситуация и в това няма нищо драматично“, заяви веднага след победата на изборите Румен Радев.

Той призова всеки от политическите актьори да направи своя анализ и благодари на всички, които са гласували не само за него, но и за Цецка Цачева като добави, че тя е била достоен опонент.
Радев благодари на всички българи зад граница, които са гласували при тежки условия и са доказали, че са неразривна част от настоящето и бъдещето на България. Отправи и благодарности към всички членове на избирателни секции, наблюдатели и застъпници, както и на полицаите. Благодари и на всички доброволци, участвали в предизборната кампания.

„Това е само началото. Съзнавам ясно своята отговорност заедно с г-жа Йотова и разбирам, че това е началото на най-важната мисия в моя живот – да работя за сигурна, благоденстваща и мирна България, в която да има единение, надделяващо омразата и разделението от миналото. Нашата родина трябва да бъде дом за всички. Нашите различния са богатството ни, а духовността, солидарността и гордостта са нашата спойка. Можем да вървим напред, само, ако вярваме в себе си. Аз вярвам във вас. Тази победа е за всички нас – които обичаме България и не се страхуваме от бъдещето. Помня ангажиментите си и думите си и ще ги отстоявам“, заяви Румен Радев.

Илияна Йотова благодари на всички български граждани, които са им гласували доверие и добави, че всичко това ги прави отговорни. Тя пое ангажимент да оправдае това доверие.

Елена Йончева каза, че това е голяма победа за България. „Това не е победа за партия, за инициативен комитет, а за всеки българин. Защото за него са гласували леви и десни, центристи и патриоти. Всички, които са омерзени от политическото задкулисие, интригантство, от политическата арогантност. За него са гласували всички, които се уморихме да бъдем насъсквани един срещу друг. България гласува за личност, а не за партиен послушник. За достоен мъж, който се е борил, водил е битки и е бил лидер, а не е бил назначен за такъв“, добави Йончева.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави победителите с успеха. „Доказахме, че сме силни и заедно можем да побеждаваме. Поздравявам БСП, че когато моментът е важен за България, имаме мъдростта да я поставяме над тяснопартийния интерес и да се борим за нея“, каза Нинова.

Тя посочи, че по последни данни, 12% от гласовете за Румен Радев и Илияна Йотова са от членове на ГЕРБ – 240 000 души. 9,9% от ДПС – 200 000 души, 7% от Патриотичен фронт, 4% от Реформаторския блок, 4% от АБВ и 6% от други партии.

„Това е мъдростта на българския народ – да мисли за държавата си и за избира силен водач. Българският народ извоюва силна победа с мъдростта си. Настъпи моментът да му отговорим със същата мъдрост – да му гарантираме сигурност, спокойствие, конституционност и ред. Борисов сам обвърза загубата на тези избори на ГЕРБ с оставка на кабинета. Призовавам лидерите на другите партии – да бъдем отговорни държавници, спокойни и по конституционен ред да продължим работата на народното събрание с две основни задачи – да приемем бюджет за 2017 г. и да седнем на един разумен политически и обществен дебат за промяна така, както народът ни го поиска“, посочи Корнелия Нинова.

Румен Радев каза, че в своята дейност ше се съобразява с българските национални интереси. „Това беше залог за нашата широка подкрепа. Неведнъж съм споделял, вие ще прецените по-добре – какви са добрите и какви са отрицателните страни на липсата на политически опит. Нямам партийни обвързаности, нямам обременености, нямам лобистки обременености. Не искам да давам сам оценка на моите качества“, добави Радев.

Корнелия Нинова заяви, че ще когато на БСП бъде връчен мандат за правителство, ще го върне. „Още при формирането на този парламент заявих, че с 38 депутати няма да участваме в парламента. Ще се борим да бъдем първа политическа сила на предстоящите предсрочни парламентарни избори“, категорична е Нинова.

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …