неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Румен Овчаров: Нямаше новина в кампанията на БСП, това попречи за пълна изборна победа

Румен Овчаров: Нямаше новина в кампанията на БСП, това попречи за пълна изборна победа

Румен Овчаров гостува в студиото на еМисия България и коментира последните новини около увеличението на цената на природния газ и тока, интересите в енергийните проекти, преговорите с „Газпром“ и загубена ли е каузата за АЕЦ „Белене“. Той коментира и политиката на БСП като призна кои са грешките на партията на последните избори и каза, че все още е член на надзорния съвет на „Лукойл“.

„Увеличението на цената е прекалено рязко и то ще създава проблеми на част от бизнесите в България, които ползват този ресурс. КЕВР не е независим орган поне под ръководството на Иван Иванов. Честно казано не си спомням комисията да е била политически независима“, коментира Румен Овчаров. Той посочи, че в България трябва да се освободим от мисълта, че някъде в Европа има по-евтин природен газ и направи анализ на спот-цената в Европа.

„Ние продължаваме да робуваме на тезата, че социална политика може да се прави чрез цена на обществена услуга. Намалявайки цената под нейната себестойност, ти даваш възможност не само на социално слабия, но и на този, който си отоплява басейна на двора, да ползва същото това субсидиране от страна на държавата. Безплатен обяд няма. Когато се освободим тази илюзия, може би ще стигнем до разумните решения за това как трябва да се регулират т.нар. естествени монополи“, убеден е Румен Овчаров.

По думите му КЕВР трябва да балансира интересите на производители, на потребители и на обществото и да намери най-разумният баланс на тези интереси. Той посочи, че някой трябва да направи разчети ощетени ли сме или не преди да се преговаря с „Газпром“. На въпрос дали България може да договори по-добри цени, енергийният експерт каза, че нещата, които всички са прочели през последните седмици, не са достатъчно ясни и конкретни.

„Ако тръгнем да предоговаряме договори, без да знаем какво ще постигнем, ще направим груба грешка. Неподготвени на преговори с „Газпром“ не бива да се ходи. Няма независими контролни органи в България“, убеден е Румен Овчаров.

Той коментира и цената на горивата – нефт и бензин. „Информацията, която получиха от „Нова република“ за данъчните складове за горивата, им беше дадена още на последните заседания на комисията в Народното събрание. В България има 118 данъчни склада и не са само на „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. Има 36 фирми, които поддържат складове. По-интересният въпрос е друг – защо има складове, в които няма никакви количества и кои са фирмите, които ги поддържат тези складове“, смята Румен Овчаров.

„Що се отнася до тази политическа формация, ще кажа нещо рязко. Те след като загубиха финансовия си благодетел в лицето на КТБ търсят нов благодетел в лицето на точно този бизнесмен, за когото говорите. Неслучайно и Христо Иванов се отказа от коалиция с тях“, коментира Овчаров и намекна за Веселин Марешки.

По думите му, няма никакъв аргумент, че АЕЦ „Белене“ е бил лош проект. „Това е най-добрият и най-финансово изгоден ядрен проект в целия свят. Проблемът е кой допусна „Белене“ да бъде спрян, защо беше спрян и защо плащаме тези пари“, посочи Овчаров.

„Белене“ беше спрян, защото една друга голяма велика държава искаше той да бъде спрян а някои политици тук решиха, че гарантират собственото си политическо бъдеще и спряха проекта. Ако си спомняте, Делян Добрев твърдеше, че Русия няма никакво основание да ни съди. Ако тогава Бойко Борисов и министърът бяха провели тези преговори, сигурно половината от това оборудване, което плащаме сега, можеше да не бъде произведено“, заяви Овчаров.

Той подчерта, че България е единствената държава, която не произвежда ядрено оборудване, но продава в сериозни количества. „Разумното и правилно решение е да се изгражда проект „Белене“, посочи Овчаров.

Политикът каза, че не е бил пощаден от прокуратурата и има обвинение като уточни, че то не му е спестено. „Обвиняват ме в това, че било подписано някакво международно сътрудничество и аз не съм го проконтролирал“, обясни бившият министър.

Той посочи, че отдавна не влиза в листите на народните представители на БСП. „Хората искат промяна“, каза Овчаров и даде пример с филма с Робин Уилямс – „Мъж на годината“, в който една от паметните реплики е, че политиците са като памперсите – трябва честно да се сменят.

„Политика може да се прави и извън парламента, ако знаеш как. БСП направи няколко много сериозни пробива за последната година. Дали БСП ще предпочете да бъде опозицията, а не патерицата, дали ще бъде алтернативата, а не параванът на ГЕРБ – това е само решение на БСП. ГЕРБ получи една победа, която въобще не желаеше“, смята Овчаров. Той анализира и някои от допуснатите грешки на левицата.
„Нямаше новина в платформата ни. ГЕРБ предлагаше доста повече социални придобивки. Нямаше новина в отново пламналото русофилство. Нямаше новина в преписаното ни антиевропейско говорене. Ние го допуснахме“, призна Овчаров.

Той коментира и политическия скандал около спорния законопроект за уседналост при гласуването в чужбина, предложен от администрацията на президента Румен Радев.
„Не мога да схвана смисъла на това упражнение – защо и кому беше нужно. Това, че някой зад гърба на генерал Радев е спретнал цялата история – едва ли той самия е имал интерес от това. А и каква е ролята на този МС и закъде бърза – цялата работа е доста измислена“, смята Овчаров.

По думите му, кабинет най-вероятно ще има, друг е въпросът доколко ще просъществува. Според него, най-вероятно ЕНП ще намери начин да преглътне участието на Патриотите в правителство.
„Струва ми се обаче, че в близко бъдеще отново ще имаме емоции, защото нашите патриоти няма да стоят мирни дълго време“, коментира бъдещия кабинет политикът.

„Референдумът в Турция сам по себе си не променя кой знае колко нещата. Това, че Турция ще стане президентска република, няма да промени нещата. Европа проспа промените в Турция през последните години, за да се впечатлява толкова много сега. Но ние трябва да се притесняваме като държава и много сериозно да помислим какво трябва да направим от тук нататък. Трябва да се притесняваме, защото е много близо“, смята Овчаров.

Чуйте целия разговор с Румен Овчаров в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …