неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Румен Минковски: Почти всяко пето дете у нас е на един или двама родители, които работят в чужбина

Румен Минковски: Почти всяко пето дете у нас е на един или двама родители, които работят в чужбина

Всяка година хиляди българи са принудени да напуснат родината си и да заминат да работят в чужбина, за да могат да издържат семействата си. Много от тях обаче са принудени да оставят децата си на грижите на баби, дядовци и роднини. По данни на фондация „Партньори-България“ над 270 хил. български деца се отглеждат от роднини.

За тази притеснителна тенденция в „Жива връзка“ разговаряхме с Румен Минковски, зам.-директор на фондацията и ръководител на проекта „Децата на емигрантите“, който оказва подкрепа на такива деца.

Приблизително всяко пето дете в страната е на един или двама родители, които работят в чужбина, заяви Минковски.

Той разказа и за тяхното проучване на проблема от 2014 г. насам, като призна, че у нас все още няма надеждна и коректна информация за неговия размер и за тази група деца.

Проблемите фиксирахме по няколко оси, свързани с това дали тези деца са в риск или не, като тук мненията са разделени, обясни Минковски за изследването. По думите му има деца, които са в много тежко положение и чиито родители едва свързват двата края дори в чужбина, но и такива, които ползват икономическите позитиви и възможности, които има дават изпращаните средства, за да си осигурят едно по-добро бъдеще.

Липсата на пряка родителска грижа обаче – въпреки посещенията и общуването по интернет, създава проблеми дори за тези деца, които гостът нарече „деца звезди“ заради по-голямото им финансово осигуряване в сравнение с техните връстници.

Много от тези деца се преживяват като жертви, което отключва редица психологически проблеми като депресия и тревожност, а те от своя страна водят до неходене на училище, несправяне с учебния материал, дори отпадане от училище, отбеляза Минковски.

Той подчерта и проблема с поколенческите разлики, тъй като голяма част от децата се отглеждат от техните баби и дядовци. Други пък се оставят при много далечни роднини или почти сами на себе си.

Според Румен Минковски голяма част от децата дори не желаят да споделят, че са в такова положение, тъй като са много дълбоко травмирани.

Сред най-засегнатите от този проблем райони в България са очаквано местата с най-висока безработица – Северозападната и донякъде Североизточната част на страната, районът около Кърджали, Благоевград и др.

Установихме и едно явление, което нарекохме „трансграничните автобуси“ – автобуси, които всяка седмица тръгват от едно такова населено място към чужбина, каза още Минковски.

Той обясни и какви са законовите възможности за защита на такива деца. Вижте повече в целия разговор.

Междувременно проверка ще установява какъв е броят на децата, отглеждани от роднини, докато родителите им работят в чужбина. Екипи от инспектори на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и психолози влизат в училищата и детските градини през март, като целта е да се измери степента на риск сред подрастващите.

Как се справят семействата, живеещи разделени заради гурбет, провери кореспондентът ни Снежана Любенова, която посети благоевградското село Долно Осеново.

В САЩ пък всяка година повече от 2 млн. деца под 16-годишна възраст са оставяни без надзор от своите родители. Хората от департамента за детска и семейна грижа поемат подобни случаи под своята юрисдикция, когато непълнолетен член на семейството е от три седмици без контрол от по-възрастните си настойници или родители.

Всеки щат има свои закони по отношение на това как се класифицира поведението на родителите и как се наказва оставянето на деца под 16-годишна възраст без надзор. Вижте подробности в репортажа:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …