вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Румен Леонидов за политическите игри, съдбата на свестните и защо Петър Стоянов е неудобен

Румен Леонидов за политическите игри, съдбата на свестните и защо Петър Стоянов е неудобен

В рубриката „Пука ми“ гостува писателят и публицист Румен Леонидов. „Най-много трябва да ми пука за децата и за техните деца, в какъв свят ще живеят те. Човечеството се е побъркало. Агресивната простащина взема място все повече. Капитализмът вместо да се самоосъвършенства, се превърна в глобализъм. Вярвам, че след края на моя живот ще има и друг живот или друга форма на живот“, сподели Леонидов.

„Европейският съюз все повече заприличва на Съветския съюз. С тези комисари, с тези бавни, тромави неща, с нашия рефлекс – каквото каже Москва, а сега – каквото каже Брюксел. Трябва да има и малко повече лично достойнство“, категоричен е писателят и публицист. По думите му, въпреки всичко, ние не можем да излъчим лидерите, които да бъдат достатъчно смели. Той каза, че са ни подарили свободата, нарекли са я демокрация, взели са икономиката в свой ръце и сега се лъжем на избори.

„ЕС е една прекрасна идея, но тя може да отиде на кино, защото няма лидери. Няма лидери от Втората световна война. Тълпата като я купиш, като я насъскаш и гласува за който й кажеш. Елитите се разпаднаха, политическите елити ги няма. Толкова са безпомощни сега с тази инвазия на външни бедни хора“, заяви писателят и публицист.

„Обвиняват Америка, обвиняват Русия. В Европа никой не е мислил, че ще тръгнат хора без оръжия да я превземат, а това се случва. Елитът на Америка не си задава въпроса защо толкова ни мразят“, каза Леонидов.

Той е автор на предговора към книгата на президента Петър Стоянов и обясни, че наред с успехите си, Стоянов има и много неуспехи. Леонидов посочи, че Стоянов е много внимателен, когато говори за Русия и това му прави чест. „Той е много балансиран, защото знае, че тук Русия има голямо лоби“, добави още той. Леонидов разказа и за отношенията между Петър Стоянов и НДСВ. По думите му, не са оставили Стоянов да изкара още един мандат като държавен глава.

„Той беше положителен президент. Той е един от много малкото политици, които и до момента имат чисто досие. Петър Стоянов с нищо не е злоупотребил“, добави писателят и публицист. „Сега се питам защо нито един СДС-ар, които са в момента във властта не стана и не каза публично: Аз предлагам Петър Стоянов за президент“, попита риторично Леонидов. „Такъв независим политик като него е много неудобен – и на бате Бойко, и на бившите комунисти, и на царистите“, убеден е публицистът. По думите му, в един момент той е бил обграден от ченгета. „Той може би нямаше и право да проверява, защото тогава нямаше закон за досиетата“, посочи Леонидов.

„Светът е пред гибелна опасност. Аз съм щастлив, че нахлуха толкова много пришълци, защото това, което не може да стане с честни избори и революция, сега ще се провокира и ще настъпят промени, благодарение на тази криза. Не може само да проповядваш едни ценности, а към другите хора да бъдеш безразличен. И когато ти е изгодно, да бъдеш дявол, а когато не ти е изгодно – да бъдеш светец“, коментира публицистът.

Чуйте целия разговор с Румен Леонидов в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

2 коментара

  1. Дървосекачът

    Да, г-це Зорка ! – ТочноТова Е ситуацията. …и Решението е СвръхПростичко :
    –> Двустъпковата !, ОТ и ЗА Нас-Всички.

  2. Ха, ха! „Ние ги избираме“ – какво казва вашата съвест за това изявление?

    Ние – електоратът, можем да изберем само от тези кандидати, които политическите партии ни предложат. Но ако от всички издигнати кандидати не можем да се доверим и да изберем никой, какво следва тогава?